Ny styreleder i Økologisk Norge, Stina Mehus. Foto: Økologisk Norge.

Økologisk Norge har hatt landsmøte, og Stina Mehus fra Drøbak ble valgt til ny styreleder.

Hun etterfølger Jostein Trøite som har vært styreleder i seks år. Mehus er økologisk bonde, og driver Eiketoppen gård, med blant annet fôrproduksjon, hageblåbær, gammelnorsk sau og ammekyr.

– Økologiske landbruksmetoder har det største potensialet til både å ivareta en biologisk mangfoldig natur og samtidig gi stabile avlinger i møte med ustabile tider, hvor krig og klimakrise truer matsikkerheten, sier Stina Mehus i et innlegg på organisasjonens nettsider.

Landbruksminister Sandra Borch holdt hilsningstale til landsmøtet. Hun påpekte at økologisk landbruk er en spydspiss for å trekke hele landbruket i en miljømessig bærekraftig retning. 

Mål om 25 prosent økoareal innen 2030

Borch ble utfordret av den nye styrelederen. 

– Norske forbrukere etterspør økologisk mat i økende grad, så nå må landbruket følge opp, sa Mehus. – Jeg vil utfordre landbruksministeren til å lytte til de 15 organisasjonene som nå krever et økomål, etter modell fra EU. Samtidig må regjeringen sørge for nødvendige tiltak for å øke omsetningen, slik de har lovet.

Økologisk Norge, som har nå over 4 200 medlemmer og vokser, vedtok på landsmøtet at klima og natur skal være de viktigste satsingsområdene på de neste to årene.

Landsmøtet vedtok også å øke ambisjonen om 15 prosent økologisk areal innen 2030, til 25 prosent – det samme som EU. Sverige er nå oppe i 20 prosent, ifølge daglig leder Markus Hustad. 


- Annonse -
Vil du annonsere her?