XR-aktivistene avbrøt i Stortinget blant annet med sang. Foto: Stillbilde video / skjermdump / XR.

– Det er ikke verdig, sier stortingspresidenten etter at klimaaktivister fra Extinction Rebellion avbrøt stortingsmøte og limte seg fast på publikumsgalleriet.

Stortingspresident Masud Gharahkhani hadde behov for å kommentere det som skjedde da klimaaktivister aksjonerte inne i Stortinget onsdag.

– Stortinget er demokratiets hjerte. Vi skal være stolte av at vi bor i et land hvor det hver eneste dag er demonstrasjoner ute på Eidsvolls plass. Vi hører lyden av appellanter mens vi er inne i stortingssalen og diskuterer, begynte han da møtet kom i gang igjen.

Han mener vi kan være stolte av at vi har en åpen nasjonalforsamling der innbyggerne kan møte stortingsrepresentanter, følge møter fra publikumsgalleriet og der pressen er en del av det daglige liv. Det er en viktig del av ytringsfriheten og demokratiet vårt, framholdt han.

– Det er ikke verdig å lime seg fast i Stortinget og avbryte et stortingsmøte på den måten som det ble gjort i dag, sa Gharahkhani.

– Null forståelse

Aksjonistene møter liten forståelse for sitt valg av framgangsmåte hos Arbeiderpartiet og Høyre.

Aps parlamentarisk leder Rigmor Aasrud understreker at det skal være stor takhøyde for å si sin mening, ta vare på ytringsfriheten og sikre demokratisk deltakelse.

– Men det å sabotere et stortingsmøte på denne måten, synes jeg ikke noe særlig om. Jeg tror ikke det å lime seg fast i stortingssalen er en veldig hensiktsmessig aksjonsform, uansett budskapet som ligger bak aksjonen, sier Aasrud.

Høyre tar enda kraftigere i.

– Jeg har null sympati for Extinction Rebellion. Å stoppe Stortingets spørretime er udemokratisk, sier Peter Frølich, og legger til:

– Extinction Rebellion vil erstatte våre politiske organer med små råd. De ødelegger for klimasaken, for klimaet kan kun reddes med det demokratiet vi har. De får stille til valg i stedet for opptre som klovner i stortingssalen.

Miljøpartiet De Grønne sier de fullt ut deler frustrasjonen aksjonistene gir uttrykk for. Rasmus Hansson mener vi vil se mer av denne typen aksjoner framover.

– Jeg tar avstand fra aksjoner i stortingssalen uansett hvem som lager dem, og jeg er glad for at denne aksjonen er fredelig. Men jeg forstår svært godt at unge folk som skal arve konsekvensene av den norske klimapolitikken, blir mer og mer redde og sinte, sier han.

En beskjed til politikerne

Spørretimen var så vidt kommet i gang da en kvinnestemme ropte ut fra galleriet og listet opp politiske partier.

– Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Vi har en beskjed til dere. Vi har en beskjed til dere! FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene.

– Men dagens situasjon går i retning av tre graders oppvarming, fortsatte aktivistene.

Det var aktivister tilknyttet Extinction Rebellion Ung som aksjonerte, opplyser gruppen i en pressemelding. De avbrøt spørretimen med appeller «for å ytre redesel for klimakrisen og skuffelse over at politikerne svikter dem og for å kreve at politikerne lytter», oppgir de i pressemeldingen.

– Vi er unge og mange av oss kan ikke stemme. Dyr og planter kan ikke stemme. Milliarder av mennesker i det globale sør kan ikke stemme i Norge. Og dere dreper dem med deres handlinger, sier Susanne Rude Lone i pressemeldingen.

Limte seg fast

Stortingspresidenten klubbet flere ganger og anmodet om ro i salen. Da aktivistene fortsatte å framføre sitt budskap, forlot stortingsrepresentantene salen. Det hele gikk rolig og udramatisk for seg.

Sikkerhetsvakter tok seg fram til aktivistene på galleriet for å gripe inn og føre dem bort. Politiet ble også tilkalt.

Mens stortingssalen var tømt for folk, limte aksjonistene seg fast til rekkverket på publikumsgalleriet. En polititjenestemann på stedet opplyste til NRK at de ville bruke løsningsmidler for å få demonstrantene løs.

Etter en times tid kunne Stortingets spørretime gjenopptas.

FN-rapport

Aktivistene begynte å rope ut mens SVs Mona Fagerås hadde ordet. Hun hadde et spørsmål til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) om regjeringens forslag til kutt i kollektivsatsingen sett opp mot planlagte veiprosjekter i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

– Sånn kan det gå, president, når man skal snakke om miljøfiendtlige motorveiprosjekter, bemerket Fagerås da spørretimen tok til igjen.

Markeringen kommer samme dag som FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) la fram en ny klimarapport.

– Verdens energisystem er ødelagt og bringer oss stadig nærmere klimakatastrofe, advarte FNs generalsekretær António Guterres etter framleggelsen.

I den nye rapporten konstateres det at mengden klimagasser i atmosfæren fortsette å stige. Det samme gjør havnivået og temperaturen i havet. Samtidig blir havvannet surere, siden stadig mer CO2 blir tatt opp i sjøen. Dette gjør forholdene vanskeligere for en lang rekke dyrearter med skall som inneholder kalk.

- Annonse -
Vil du annonsere her?