Unge fagorganiserte er kraftig underrepresentert når LOs høyeste organ skal vedta framtidas klima- og energipolitikk.
Heftige drakamper om olje er ventet når LO-kongressen begynner på mandag.
Under 15 prosent av de som deltar på kongressen er under 40 år gamle. Det går fram av oversikten over delegater som Fri Fagbevegelse har satt sammen.
– Det er synd at ikke flere unge tillitsvalgte får mulighet til å representere unge medlemmer på kongressen. Det gjelder representasjon både av lærlinger, men ikke minst studenter som LO også har hatt som satsningsområde, sier Victoria De Oliveira (bildet under) til Naturpress.
29-åringen er leder for Fagforbundet Ung og er en av delegatene på kongressen.
– Synd at ikke flere forbund sender unge
Av 250 delegater der alder er oppgitt er det imidlertid bare ni stykker som er under 30 år gamle. 27 delegater er i trettiårene. Av et utvalg på 250 delegater til LO-kongressen er det altså bare 36 av dem som er under 40.
Det er ikke oppgitt alder for alle de 327 delegatene (inkludert sekretariatet med varaer). Bildene av deltakerne tyder på at aldersfordelingen likevel ikke er vesentlig annerledes for de 77 der alder ikke er oppgitt.
– Jeg er glad for at vi i Fagforbundet hadde to «faste» ungedelegater, i tillegg har vi fått med to til som resultat av at regionene våre har sendt inn unge delegater. Samtidig er det synd at andre forbund sender få eller ingen unge delegater, sier De Oliveira.
Unge er mest bekymret
Unge er mer bekymret enn eldre for klimaendringer. Det er da også de unge som kommer til å oppleve klimaendringer hardest, ettersom klimaendringene kommer til å bli stadig mer alvorlige. Alderssammensetningen på kongressen er derfor ikke uvesentlig når viktige spørsmål om klima, energi og miljø står på dagsordenen.
Flere forbund har levert forslag om å stanse norsk oljeleting eller ikke åpne nye felt for utvinning.
De Oliveira forteller at de unge delegatene på kongressen har arbeidet sammen om noen av de viktigste sakene for unge i forkant.
– Det gjelder klima og miljø, det gjelder bolig, forbud mot atomvåpen, studentarbeid og politikk og mye annet. Vi vil prate både for forbundene våre, men også for de generasjonene som skal stå i arbeidslivet i 40-50 år til.
Fremtidens arbeidstakere
Kongressen er det høyeste organet i LO, der representanter for alle forbundene møtes for å diskutere og vedta prioriteringer for organisasjonen de neste tre årene (vanligvis fire, men koronapandemien førte til endringer).
Politikere som forsøker å få gjennom endringer i Norge vet hvilken enorm fordel det er å ha fagbevegelsen i ryggen. Derfor knytter det seg alltid en viss spenning til sakene som diskuteres her.
Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, håper delegatene vil lytte til de unges perspektiv.
– Det er viktig å lytte til og stole på de som har vært i arbeiderbevegelsen lenge og vet betydningen av både arbeiderkamp og oljeindustrien, men det gjelder også andre veien. Det er vi som er unge i dag som er fremtidens arbeidstakere, og må leve med alvorlige konsekvenser av klimaendringene, skriver Gylver i en epost til Naturpress.
Oppfordrer til modige standpunkt
Dersom Norge blir hengende etter i omstillingen og utviklingen av bærekraftige næringer og arbeidsplasser, er det også LOs unge medlemmer som går en usikker fremtid i møte. Det er selvsagt synd at fremtidens arbeidstakere er så dårlig representert på LO-kongressen når vi vet at det er vi unge som er mest opptatt av klima og mest klare for omstillingen, mener Gylver.
Samtidig understreker hun at det finnes mange eldre og rutinerte representanter som tar til ordet for en rask, rettferdig og grønn omstilling vekk fra olja, og som taler fremtidens sak.
– Jeg håper LO tar modige og offensive standpunkt i klima- og miljødebatten, og blir med på å pushe Norge i en retning som sikrer både klimaet og arbeidsplasser. Fremover blir det jo egentlig to sider av samme sak, sier Gina Gylver.
Det er vi som er unge i dag som er fremtidens arbeidstakere, og må leve med alvorlige konsekvenser av klimaendringene
Gina Gylver
Vil la olja ligge
Fagforbundet, som med sine 400 000 medlemmer er LOs største forbund, mener at «overgangen fra oljealderen og inn i det grønne skiftet må startes nå ved at leteaktiviteten fases ned i takt med økt satsing på grønne industriarbeidsplasser». Begrunnelsen for forslaget er blant annet «å sikre menneskehetens overlevelse i fremtiden».
Handel og Kontor vil at «Norge må følge FNs klimapanel og la deler av våre fossilepetroleumsressurser ligge urørt».
LO i Oslo vil «jobbe for at det ikke åpnes for nye olje og gassfelt på norsk sokkel ved at det ikke gis flere letelisenser». Det mener også Norsk Tjenestemannslag. «I et internasjonalt solidaritetsperspektiv er det essensielt at Norge nå begrenser sin utvinning», skriver NTL i et av forslagene forbundet har levert til kongressen.
Vil kutte klimamål heller enn olje
Forslag av denne typen har møtt sterk motstand fra industriforbundene, Fellesforbundet og Industri Energi. LO-sekretariatet har i sin innstilling gått mot de grønne forslagene. Fellesforbundets leder Jørn Eggum har i stedet tatt til orde for at krigen i Ukraina gjør at Norge må redusere målene om å kutte klimagassutslipp. Dette «i solidaritet med andre europeiske land for å gjøre dem mindre avhengig av Russland».
Fagforbundets leder Mette Nord har imidlertid varslet at hun vil opprettholde forslagene.
Dette er ikke første gangen det er stridigheter om olje på LO-kongressen. Under forrige kongress i 2016 truet industriforbundene med å gå ut av LO dersom kongressen gikk mot konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. De gange kom delegatene til slutt fram til et kompromiss. Også denne gangen søker forbundslederne en løsning alle kan enes om.
Merker tøffere klima
Victoria De Oliveira sier at Fagforbundes medlemmer merker at klimaet blir tøffere, og at det også er de som må rydde opp når klimaet blir tøffere.
– Mer vind, flom, ekstremvær og tørke er utfordringer som vil prege medlemmenes arbeidshverdag i større grad enn før. Hele Fagforbundets delegasjon kommer til å være opptatt av saker våre medlemmer vil kjenne på i sin arbeidshverdag, sier hun.
Lederen for Fagforbundes ungdomsorganisasjon sier det er forbundenes ansvar at medlemmene er godt representert når man velger delegater. Hun håper også å se unge folk i LO-ledelsen.
– Sist LO kongress ble Julie Lødrup valgt. Vi unge skulle nok helst sett at det var enda flere unge i ledelsen. Det er klart at med flere unge delegater vil det også bli mer søkelys på saker unge medlemmer er opptatt av. Samtidig er det en viktig balansegang fordi det er ikke bare unge medlemmer i LO og ikke bare unge delegater som er opptatt av de spørsmålene vi er opptatt av heller. Det viktigste vi gjør er å sørge for at de unge stemmene blir hørt, og jobbe for enda bedre representasjon om 3 år igjen, sier De Oliveira.
Naturpress har bedt LO om en kommentar, men sendte forespørselen på en inneklemt dag før helgen og har ikke ennå fått noe svar.