USAs president Joe Biden. Foto: Gage Skidmore / Flickr / CC.

Fra og med i går, mandag 6. juni, er det innført nasjonal energiunntakstilstand i USA, og den skal vare i inntil to år.

Trusler mot tilgangen på elektrisk strøm oppgis som årsak. De bakenforliggende årsakene er blant annet innvirkningen som Russlands invasjon av Ukraina har hatt på energimarkedene, samt ekstreme værhendelser utløst av klimaendringer.

«Et robust og pålitelig elnettverk er ikke bare en grunnleggende nødvendighet for mennesker, men er også avgjørende for den nasjonale sikkerheten og det nasjonale forsvaret», heter det i erklæringen fra president Joe Biden, ifølge overvåkingsportalen Watchers.

Et føderalt reguleringsorgan og NERC, en annen virksomhet som forvalter energitilgangen i Nord-Amerika, har begge advart om at strømsituasjonen i USA kan bli upålitelig i nær framtid.

Solkraftprosjekter utsettes

Solenergi har blitt sett på som en sektor som i stor grad skal ta over energitilgangen i en fornybar framtid i USA. Men sol er ingen quick fix i energikrisen som har oppstått. For selv om solenergi vokser hurtig i USA hemmes utbyggingen nå av mangel på solceller og andre moduler til slike anlegg, ifølge Watchers. Dette har ført til at solkraftprosjekter har blitt kansellert eller utsatt.

Som følge av mangelen på deler har myndighetene i USA opphevet toll på import av visse deler til solkraftverk, fra landene Kambodsja, Malaysia, Thailand og Vietnam.

Unntakstilstanden varer i 24 måneder, eller kortere om så besluttes, heter det i orienteringen fra Det hvite Hus.


- Annonse -
Vil du annonsere her?