Hettemåken kom på rødlista (kritisk truet) i 2021. Den kraftige bestandsreduksjonen antas å mange årsaker, blant annet predasjon av mink og andre rovdyr, menneskelige forstyrrelser i hekketiden og drenering av våtmark.
I tillegg kommer igjenfylling av dammer, forurensning og fuglesykdommer, ifølge Statsforvalteren i Trøndelag.
Måsdammen i Tautra naturreservat i Trøndelag har i flere tiår vært kjent for å huse en stor koloni av hekkende hettemåker. Antall reir har variert siden hettemåke første gang ble observert her med 150 par på 1950-tallet.
Det antas at kolonien har vært 2600 par på det meste, trolig i 1985. Men så begynte nedturen også her, i løpet av de neste tiårene ble kolonien halvert, og i 2017 hadde alle hettemåkene dratt.
Tiltak har hjulpet
Men pilen har snudd nok en gang. Hettemåkene har på nytt tatt Måsdammen i bruk, og det ble estimert 733 reir i 2022. Det er NINA som tolker overvåkingsbilder som gir grunnlag for tallene.
Årsaken til nyetableringen av hettemåkekolonien er at Statsforvalteren sammen med grunneier har samarbeidet om tiltak for at Måsdammen ikke gror igjen.
Dette er gjort ved at man i hvert av de tre siste årene har slått ned vannvegetasjon ved hjelp av en såkalt amfibiemaskin som har kjørt den grønne massen på land. Grunneier har sørget for å kjøre «slåtten» bort og har brukt den som jordforbedring.
Andre tiltak som nevnes av Statsforvalteren er rovdyrsperra på moloen som holder rovdyrene unna Tautra, og bruåpningen med den sterke tidevannsstrømmen som hindrer minken i å svømme over til øya.
I Tautra naturreservat er det ferdselsforbud for besøkende fram til og med 15. juli.