Avdelingsleder i Fiskebåt, Espen Jacobsen. Foto: Pixabay / Fiskebåt.
- Annonse -

Fiskebåt, organisasjonen til havfiskeflåten, har klaget på at vindkraftprosjektet Havsul I har fått utvidet frist for igangsettelse.

– Mye har skjedd på 12 år og konsekvensutdredningen som lå til grunn for opprinnelig konsesjon må anses utdatert på en rekke punkter, sier avdelingsleder Espen Jacobsen (innfelt i bildet) i Fiskebåt.

Havsul 1 AS fikk konsesjon til å bygge offshore vindkraftverk i Ålesund og Aukra kommuner i 2008. I konsesjonen var fristen for å starte driften av kraftverket satt til juni i 2013. Denne fristen ble senere utvidet til januar 2020.

Vindkraftselskapet har søkt NVE om ytterligere forlenget frist, til 31. desember 2025, og denne ble godkjent av NVE etter å ha vært ute på høring.

«Høringen viser at prosjektet har regionalpolitisk tilslutning, men blir møtt med motstand fra enkeltpersoner, miljøforvaltning og miljøorganisasjoner», skriver NVE, som sier seg enige med høringspartene om at det er behov for å oppdatere kunnskapen om hvordan kraftverket kan påvirke trekkfugler og hvordan støy kan påvirke fisk.  

NVE godkjente likevel søknaden. Tillatelsen forutsetter blant annet at utbygger skal undersøke hvordan støyvirkninger i anleggs- og driftsfasen påvirker vandrings- og gyteforholdene for viktige marine arter, og de må kartlegge sesongtrekk og forekomsten av sjøfugl ved anlegget.  

- Annonse -

Mener fiskeriinteressene ikke er hensyntatt

I klagen sin viser Fiskebåt til at det har skjedd mye på de 12 årene etter at konsesjonen ble gitt. Organisasjonen mener problemet med at regionen trengte mer elektrisk kraft nå er løst, som følge av en ny tilførselslinje. Men Fiskebåt sier at det viktigste ankepunktet er at det ikke har blitt tatt nok hensyn til fiskeriinteressene under hele prosessen.

Det argumenteres med at etableringen av vindkraftanlegget Havsul I er tenkt lokalisert i et viktig gyte- og oppvekstområde for norsk vårgytende sild. Det blir vist til norsk vårgytende sild er en bestand som Norge forvalter og høster på i samarbeid med andre nasjoner:

«Norge har derfor et særskilt ansvar i denne sammenheng til å forsikre seg om at bestanden ikke blir skadelidende, ved at man ødelegger eller forvansker viktige gyte- og oppvekstområder. Det er også viktig at man ikke utsetter viktige gyte- og oppvekstområder for negative miljøpåvirkninger som setter bestandens evne til reproduksjon i fare», skriver Fiskebåt i klagen.

– Hensynet til fiskeriene må derfor vektlegges tungt, noe vi mener ikke har vært tilfelle når opprinnelig konsesjon for vindkraftverket Havsul I ble innvilget, sier avdelingsleder i Fiskebåt Espen Jacobsen.

Peker på oppvirvling, støy og plastforurensing

Fiskebåt mener kunnskapsgrunnlaget rundt havvind generelt er mangelfullt. De peker i klagen på at installering av bunnfaste (spesielt) vindturbiner vil virvle opp bunnsedimenter og skape mye støy.

– Det er kjent at installasjoner av vindturbiner i havet endrer strømforholdene lokalt, men konsekvensene av slike endringer er mindre kjent. Observasjoner viser at slike endringer kan føre til oppvirvling av sedimenter rundt vindturbinene og endring av havstrømmer, sier Jacobsen.

Fiskebåt mener støy både fra byggingen av vindturbinen og i drift må ses nøyere på. De vil ha forskning på hvordan dette kan påvirke livet i havet, noe de mener i liten grad er undersøkt fra før.

Fiskebåt viser også til at etablering av vindkraftanlegg også vil medføre utslipp av miljøskadelige gifter som blant annet olje og plast (mikroplast fra anleggets konstruksjon på grunn av slitasje). Fiskebåt forventer derfor at all utbygging til havs følger et føre-var perspektiv, heter det i klagen.

Motstand fra lokalbefolkning og verneinteresser

Lokalbefolkning og naturvern- og frilutslivorganisasjoner har protestert mot Havsul 1. Det er særlig anleggets nærhet til fuglefjellet Runde som har vekket motstanden. I november 2019 var en gruppe lokale oppsittere i Oslo og protesterte mot videre utsettelse av frist for igangsetting.

– Vi har jobba intenst med dette i en måneds tid, etter at vi skjønte at prosjektet faktisk kunne bli en realitet, flere år etter at planene først ble skrinlagt. Vi hadde ikke trodd at styresmaktene kunne være så idiotiske at de nå går inn for denne vindparken, uttalte Kaja Runde, som er aksjonsleder for vindkraftmotstanderne på Runde, til Fri Fagbevegelse.

Hun mener en vindpark bare få kilometer fra fuglefjellet vil være en total katastrofe for fuglelivet.

– Vi kan ikke tillate oss å velge vekk fuglefjellet Runde, sa Runde.

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) kaller denne runden for «sjokkerende planer om havvind utenfor fuglefjellet Runde», og mener det aldri skulle vært gitt konsesjon i utgangspunktet. NOF har bedt NVE avvise søknaden om utsettelse.

Det planlagte vindkraftverket ligger midt i en svært viktig trekkorridor både for sjøfugl- og fastlandsfugl, argumenterer foreningen, og hevder i tillegg at kraftverket vil ramme næringssøkende fugler fra Sør-Norges eneste store fuglefjell, Runde.

Vindkraftanleggets plassering ligger mellom 50 og 60 km fra Runde.

Naturvernforbundet, Den Norske Turistforening, Norges jeger- og fiskerforbund og Norsk Ornitologisk Forening har tidligere i år rettet samlet kritikk mot det de mener er svakt miljøfaglig grunnlag i mange gitte vindkraftkonsesjoner. Havsul 1 var en av disse.

«Myndighetene må så fort som mulig foreta en gjennomgang av det miljøfaglige grunnlaget for gitte vindkraftkonsesjoner, herunder også gjennomføre nye, bedre og mer omfattende biologiske kartlegginger som faktisk fanger opp naturverdiene», skrev Naturvernforbundet i januar.


 

- Annonse -