Wood Hotel er på 10 000 kvadratmeter, og får 145 rom. Valget av tre til konstruksjonen gir en «klimagevinst».
Å la være å bygge et nytt hotell ville vært det aller beste for klimaet, men ved å velge tre som byggemateriale blir klimafotavtrykket om lag 45 prosent lavere enn om man hadde valgt stål og betong, ifølge Nordic Choice Hotels, som forøvrig bytter navn til Strawberry.
Det skal benyttes limtredragere og massivtre i det nye hotellet.
Et annet miljøtiltak, blir det opplyst i pressemeldingen, er at et samarbeid med Bodø Energi skal sørge for at hotellet selv produserer egen energi via solceller på taket, noe som gjør at det får energiklasse A.
Åpner i 2024
Det store, nye hotellet bygges på Rønvikfjellet i Bodø. Rønvikfjellet er fjellryggen øst for bydelen Rønvika i Bodø. Fjellet er et av Bodøs mest populære turmål, og mye av fjellet er dekt av stier, ifølge Wikipedia. Den godt kjente Turisthytta blir nå revet, og byggestart av Wood Hotel blir i i august.
Petter Stordalen, grunnlegger av Strawberry, får med dette sitt tredje hotell i Bodø.
– Det er en grunn til at vi satser så sterkt i Bodø: Ingen andre byer har hatt så enorm utvikling og positivitet rundt seg de siste årene. For meg ble det en energiinnsprøytning, som noen kanskje mener jeg ikke trengte, da vi i fjor åpnet to nye hotell i byen. Nå legger jeg meg på lading frem til vi kan åpne dørene på Rønvikfjellet i 2024, sier Stordalen.
Inspirert av Buchardt
Å sette opp store og høye bygg i tre i stedet for med betong og stål, er i ferd med å bli mer vanlig. I Brumunddal står Mjøstårnet, eid og prosjektert av Arthur Buchardt. Ennå er dette verdens høyeste trebygg med sine 85,4 meter, men om noen få år vil trolig tittelen overtas av et hotell som er under planlegging i Winthertur i Sveits. Dette trehotellet skal rage 100 meter over bakken. Selv om Petter Stordalen bygger bredt og stort i stedet for veldig høyt, er han inspirert av Buchardts pionerarbeid på området.
– Han har allerede vist resten av bransjen hvordan man både kan bygge og tenke nytt for å bidra til det grønne skiftet. Som eier og byggherre er han også en garantist for at hotellets innredning vil være norskproduserte møbler i så stor utstrekning som mulig. Så dette er et prosjekt med gode ringvirkninger, sier Stordalen.
– Grønnvasking
Ikke alle heier på prosjektet. Beskyldninger om grønnvasking har kommet, blant annet fra Arkitekturopprøret, som i hovedsak slakter Wood Hotel.
– De opplever at han bruker klima og miljøargumentet for det det er verdt. Han framstiller seg nærmest som klimaforkjemper (rettet mot Burchardt, red. anm.), men som bare er det gode gamle profitt-fokuset, pakket inn i miljø og klima, sier Saher Sourouri til Avisa Nordland.
Sourouri utdyper ikke miljøargumentasjonen sin ytterligere, men sier at «bygget er veldig stygt og ligger på et veldig synlig sted.»