Skogbranner, tørke, global oppvarming og tap av leveområder påfører den unike naturen i Australia store skader, ifølge en ny rapport.
Dermed står stadig flere arter i fare for å bli utryddet. Antallet truede arter har økt med 8 prosent siden 2016, konkluderer rapporten State of the Environment.
Den er laget på oppdrag fra myndighetene i landet. Den tidligere konservative australske regjeringen valgte likevel å ikke offentliggjøre rapporten før valget i mai – som høyresiden tapte.
Arbeiderpartiet Labor, som har overtatt makten, har lovet å gjøre mer for å verne miljøet og kutte klimautslipp.
– Økologisk bombe
Miljøminister Tanya Plibersek kaller rapporten et sjokkerende dokument og sier Australia befinner seg på en kurs som ikke er bærekraftig.
– Fortsetter vi på kursen vi følger nå, vil vi få flere truede arter, tørre elver, mer forringet landskap og korallrev som dør, sa hun da rapporten ble presentert tirsdag.
Hun kalte de voldsomme skogbrannene i Australia i 2019 og 2020 en «økologisk bombe» som sendte sjokkbølger gjennom den sørøstlige delen av landet.
Over 8 millioner hektar ble svidd av i brannene – et areal som er større enn Viken, Vestland, Rogaland og Agder til sammen.
Mellom én og tre milliarder dyr døde eller ble fordrevet fra sine leveområder, ifølge rapporten.
Undersjøisk hete
Utenfor den australske østkysten ble verdens største korallrev, Great Barrier Reef, rammet av undersjøiske hetebølger både i 2016, 2017, 2020 og tidligere i år.
Alle disse hendelsene førte til såkalt massebleking av korallene. Blekingen er et tegn på at store skader har oppstått på revet, der et enormt antall arter lever.
Risikoen for store skogbranner og undersjøiske hetebølger øker som følge av den globale oppvarmingen. Den fortsetter i takt med de globale utslippene av klimagasser, som fortsatt øker.
Men også hogst av skog er en svært viktig årsak til at australske arter mister sine leveområder. Over 6 millioner hektar med tidligere urørt skog er blitt hogget siden 1990, ifølge rapporten.
Mange av disse områdene er i dag beitemark for husdyr. Nesten halve kontinentet Australia brukes som beitemark for kyr og sau.
(©NTB)