Norge og andre land sender brannmannskaper til Hellas. Brannen på bildet er fra 2021, og det brenner i utkanten av Athen. Foto: Anasmeister / Unsplash.

Lørdag 30. juli reiste det første norske teamet. Det avløses av et nytt team om 14 dager.

Hellas tar imot team fra flere andre europeiske land i sommer, gjennom EUs ordning for sivil beredskap, der også Norge er medlem. Det er DSB, Direktoratet for sikkerhet og beredskap, som administrerer ordningen her hjemme. Det er første gang slik forhåndsplanlagt utstasjonering av skogbrannteam blir gjennomført i Europa, ifølge DSB.

Brann på Lesvos

I Hellas venter temperaturer som for tiden er på mellom 30 og 34 grader. I år har det blitt satt mange nye varmerekorder i Europa, og branner har fulgt den langvarige tørken.

Hellas har hatt sin del av skogbrannene som har rammet land i sør-Europa i 2022, men ikke så ille som for eksempel Portugal. For en uke siden måtte både turister og fastboende evakuere fra et populært turistområde på den greske øya Lesvos. En brann som startet i fjellene spredde seg og nådde helt ned til strendene. Flere eldre beboere måtte reise i all hast, og fikk kun med seg få eiendeler.

Med 2018 friskt i minne

Det er en allmenn oppfatning at de langvarige hetebølgene kan tilskrives klimaendringer som følge av global oppvarming.

De norske brannlagene kommer fra Telemark og Østfold. Skogeiere og entreprenører inngår i mannskapene som drar. Ifølge DSB skal de både øve og hjelpe greske kollegaer med å slokke pågående branner, samtidig som de kommer til å bringe med seg verdifull erfaring tilbake til Norge. For klimaendringene med mer ekstremvær betyr at vi må forberede oss på flere skogbranner, også hos oss her nord, slår DSB fast.

I den såkalte skogbrannsommeren 2018 var det på det meste 114 skogbranner på en og samme dag i Norge.


- Annonse -
Vil du annonsere her?