AUF-leder Astrid Hoem ber Støre stanse Wisting-prosjektet. Foto: Sandra Tenud / Wikipedia / CC.

Det var AUF-leder Astrid Hoem (bildet) som idag oppfordret statsminister Jonas Gahr Støre til skrinlegge prosjektet.

– Wisting-feltet er hverken klimamessig forsvarlig eller økonomisk forsvarlig, sa Hoem til NRK da sommerleiren på Utøya åpnet torsdag.

Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, kommenterer Hoems erklæring slik, i en pressemelding:

– Oljefeltet Wisting vil forverre klimakrisen og sette dyrelivet nær iskanten i fare. Det er også fullstendig meningsløst å bruke den dyrebare landstrømmen vår for å drive et oljefelt i Arktis som aldri burde bygges. Vi håper Arbeiderpartiet vil lytte til ungdommen i AUF og si nei til utbygging av Wisting-feltet. 

Oljefeltet Wisting er planlagt å stå ferdig i 2028 og vil produsere olje i flere tiår fremover. Prosjektet ble svært omstridt også fordi det først ble vurdert ulønnsomt, men kan bli «lønnsomt» på grunn av oljeskattepakken tildelt av den borgerlige regjeringen, i forbindelse med koronatiltakene. For å kunne utnytte denne finansielle støtten må prosjektet igangsettes før 31.12.2022.

Ifølge Naturvernforbundet vil klimagassutslippene fra utenlandsk brenning av «Wisting-brennstoff» komme opp i 200 millioner tonn CO2. Organisasjonen mener en utbygging medfører risiko for at en eventuell oljeutblåsning vil føre til at oljen treffer flere områder som er definert som Særlig Verdifulle og Sårbare Områder (SVO), deriblant iskantsonen, polarfronten og Bjørnøya.


- Annonse -
Vil du annonsere her?