Norge har forutsetninger for å elektrifisere nesten hele Norges energiforbruk innen overskuelig fremtid, viser tall som legges fram i dag på Arendalsuka.
Men elektrifiseringen av Norge har stagnert, varsler Agder Energi, Bellona, Elektroforeningen og Siemens. De fire aktørene utgjør helelektrisk.no, et initiativ som viser elektrifiseringsgraden i Norge fordelt på både sektor- og kommunenivå.
Potensialet som trekkes fram i en pressemelding er at elektrifisering av fossilt forbruk innen blant annet industri, transport, jordbruk, fiske og shipping på sikt vil kutte nesten hele Norges samlede klimagassutslipp. Men et helelektrisk Norge er pr i dag nesten 50 år unna, viser deres beregninger. Siden i fjor viser oversikten til Helelektrisk.no at den totale elektrifiseringsgraden kun har økt med ett eneste prosentpoeng, fra 53 til 54 prosent.
De fire aktørene bak Helelektrisk.no er skuffet.
– Det som så langt har kommet fra den nye regjeringen er tannløst. De må sørge for å få satt konkrete mål, etablere støtteordninger, insentiver og et regulatorisk rammeverk som støtter opp under dette. Vi vet hva som virker, sier Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen (EFO).
– Må satse utover transportsektoren
Det pekes på at utfasing av fossile brensler i dag i hovedsak skjer i transportsektoren. Det er ingenting i veien for å satse bredere enn som så, mener Nils Klippenberg, administrerende direktør i Siemens, og legger til:
– Vi trenger ikke sitte og vente på at revolusjonerende teknologi skal bli oppfunnet. Mange løsninger er på plass allerede, og videre utvikling er også avhengig av at flere etterspør nullutslippsteknologi.
Elektrifiseringen er et paradigmeskifte, og med vårt fornybare kraftsystem har vi de beste forutsetningene for å klare dette, sier Kristin A. Dale, konserndirektør mennesker og kommunikasjon i Agder Energi.
– Fremover er det avgjørende å sikre mer effektive og forutsigbare rammer for bygging av nye strømlinjer og ny kraftproduksjon som legger til rette for et elektrifisert samfunn. Infrastruktur er ofte glemt i debatten om elektrifisering, men vi har mange gode, lokale eksempler på hvordan god dialog og samarbeid mellom aktører har sikret en raskere tilrettelegging for elektrifisering. Er det mulig lokalt, så bør flere kommuner la seg inspirere, og Stortinget ta lærdom av dette i sine nasjonale satsinger, sier Dale i pressemeldingen.
Vil ta et halvt århundre
Ifølge Bellona kan om lag 85 prosent av energiforbruket i Norge elektrifiseres. Men det går sakte med overgangen – etter dagens takt vil en elektrifisering av energiforbruket ta et halvt århundre.
– Det er selvfølgelig alt for lenge, og selv om vi forventer raskere vekst, så holder det ikke uten at myndighetene tar en mer aktiv rolle. Elektrifisering innebærer å bruke energi på en mer effektiv og klimavennlig måte. Selv i land med «skitten» strøm er det en positiv nettogevinst ved å gå over til elbil, for eksempel. Og på sikt går også strømmen i Europa mot å bli utslippsfri, forteller Benjamin Strandquist, elektrifiseringsrådgiver i Bellona.
Klimamålsettingen for Norge og Europa er netto nullutslipp innen 2050. Da mener både Agder Energi, Bellona, EFO og Siemens at det ikke må være spørsmål om vi skal satse på elektrifisering eller ikke.
– Det er ingen som tviler på at vi skal slutte å brenne olje, gass og kull når det finnes alternativer. Spørsmålet er hvor fort vi får det til. Og Norge har alle forutsetninger for å være et foregangsland på dette i større grad enn i dag, sier Strandquist.