Senegals president Macky Sall taler under konferansen i Rotterdam. Foto: Skjermdump / YouTube-video / Global Center on Adaptation.
- Annonse -

Konferansen Africa Adaptation Summit ble holdt i Rotterdam. – Føler et snev av bitterhet, sa afrikansk leder om fraværet av vestlige ledere.

Det franske nyhetsnettstedet RFI melder at fraværet av vestlige politikere på møtet mandag denne uka ble kritisert av afrikanske ledere som deltok. Nederlands statsminister Mark Rutte deltok i egenskap av vert for konferansen. Det hjalp ikke så mye på oppmøtet at vertsbyen ligger i hjertet av Europa, med kort avstand til de fleste europeiske hovedsteder.

Rutte kan ha følt på en viss forlegenhet, om man tolker hans uttalelser på møtet.

– Jeg vet at mange ønsket å komme, men jeg mener enkelt sagt at oppslutningen ikke er på et nivå som vi ville likt det. Det internasjonale samfunnet måtte … tenke gjennom hvordan vi i framtiden … vi har så mange ledere som mulig til stede på framtidige COP konferanser og andre klimamøter, er Rutte sitert på, ifølge RFI.

Helt uten vestlige politikere var møtet dog ikke. Fra Norge deltok utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, sammen med kommunikasjonsrådgiver Jens Christian Boysen.

På et annet klimatoppmøte som ble holdt i Gabon i forrige uke, ble det enighet blant de afrikanske landene om en felles anstrengelse for å oppnå 1,5 graders-målet i Parisavtalen. Dette møtet – og møtet i Rotterdam – er del av en møteserie i forkant av COP27 som holdes i Sharm el-Sheikh i Egypt fra 6. til 18. november.

Bitterhet

På konferansen i Rotterdam ba afrikanske ledere om midler til å tilpasse seg global oppvarming. Men fikk altså svært få forventede «motparter» å henvende seg direkte til. Det skapte reaksjoner.

– Jeg kan ikke noe for at jeg føler et snev av bitterhet over fraværet av ledere fra den industrialiserte verden. Fordi det er de som er hovedforurenserne på planeten vår, og det er de som skulle finansiere tilpasning, sa Senegals president Macky Sall. Sall er også leder for AU, African Union.

Han fikk følge av blant annet Etiopias president Sahle-Work Zewde, som deltok på videolink.

– Noen ganger burde vi ikke snakke sammen så lenge de som burde være til stede ikke er det, sa Zewde.

Se video fra toppmøtet her (artikkelen fortsetter under)

Afrika står for kun 3 prosent av utslippene

Visegeneralsekretær i FN, Amina Mohammed, sa at «en fugl flyr bare hvis den har to vinger». Hun roste de afrikanske lederne som var på møtet.

– Det er ikke fordi de ikke har noe viktig å gjøre hjemme, sa hun.

Tidligere generalsekretær i FN, Ban Ki-moon, minnet på møtet om at de afrikanske landene står for kun 3 prosent av verdens CO2-utslipp.

Verdens rike land ble i 2009 enige om å bidra med 100 milliarder USD hvert år, til klimafinansiering i utviklingsland. Målet er ennå ikke nådd. I 2021 klarte landene å bidra med 83 mrd USD, ifølge RFI.


- Annonse -