Hogstfelt. (Foto: Skogsopprøret.)
- Annonse -

«Av omsyn til det samla budsjettopplegget» har Regjeringa kuttet 235 millioner kroner i skogvern. Det er over halvparten av budsjettposten, som i regjeringens budsjettforsag nå lyder på 200,7 millioner.

Budsjetteknisk har posten Statlege tileigningar, skogvern, blitt redusert fra 435,7 millioner kroner til null.

Samtidig har posten Statlege tileigningar, vern av naturområde blitt en samlepost for skog, marint vern, nasjonalparker og nytt landbasert vern, på til sammen 215,3 millioner kroner. Mesteparten av dette går til skog.

– Store kutt på natur

Skogvernere reagerer sterkt på kuttene i statsbudsjettet.

– Både vi i Sabima og naturen er kjempeskuffa. Det er store kutt i statsbudsjettet til skogvern, til vannforvaltning, laks, og ingen nye satsinger. Dette er ikke totalt sett et kuttbudsjett. Det er et budsjett der de har prioritert noen ting, og de har ikke prioritert natur. de sa at klima og natur skulle være rammen for all politikk. Det har det ikke blitt. Det er store kutt på natur, og det kan vi ikke akseptere i 2022, når vi står i en naturkrise, sier Sabimas generalsekretær Christian Steel i et innlegg postet på Facebook.

Vil priotitere næringa

Budsjettet slår tydelig fast at «på grunn av redusert løyving vil aktiviteten i 2023 reduserast».

- Annonse -

Regjeringa holder nominelt fast på Stortingets mål om vern av ti prosent av skogen, men veien dit vil bli lenger med disse kuttene. Samtidig vil regjeringen at vern skal få minst mulig konsekvenser for skognæringa:

«Regjeringa vil gjennomføre skogvernet på ein måte som får minst mogleg konsekvensar for avverkinga og moglegheitene for skognæringa til å bidra i det grøne skiftet. Det er difor frå februar 2022 sett i verk ei ordning for å avvege omsyn til verneverdiar mot omsyn til skogbruksinteresser.»

– Dramatisk

Men også Norges Skogeierforbund kaller kuttet «dramatisk» og frykte at det vil svekke oppslutningen om frivillig vern.

– Vi frykter at det foreslåtte kuttet på 235 millioner kroner vil redusere oppslutningen om frivillig vern og at arbeidet i verste fall stopper opp helt, sier administrerende direktør i Skogeierforbundet, Per Skorge.

Skogeierforbundet viser til at det allerede har bygget seg opp en kø av områder som er klare til å vernes. Klima- og Miljødepartementet ga i vår beskjed om at skogvernarbeidet måtte bremses for å redusere køen, noe som gjør at de berørte skogeierne nå må vente i flere år for å få en avklaring på sakene sine. I mellomtiden kan ikke arealet brukes.

– Det foreslåtte kuttet gjør at ventetiden blir enda lengre og risikoen øker for at skogeiere vil trekke potensielle verneområder, sier Skorge.

Vern på vent

Regjeringa foreslo også kutt i både skogvern og restaurering av myr i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i fjor.

Den gangen ble kuttene reversert etter forhandlinger med SV, men ikke før behandlingen av nye skogområder for frivillig vern hadde blitt satt på vent. Det er den fortsatt.

- Annonse -
Vil du annonsere her?