Forskjellen er stor mellom det norske klimamålet og det som vil kunne oppnås med igangsatte og varslede tiltak mot klimagassutslipp.
– Dette er tredje gang vi lanserer denne rapporten, og budskapet har stort sett vært det samme hver gang. Vi er langt unna klimamålene, og det mangler realistisk politisk tilrettelegging for å oppnå disse, sier Lier-Hansen.
I forkant av den nettopp avsluttede klimakonferansen COP27 varslet regjeringen at Norges klimamålsetting økes fra «50 til 55 % kutt», til «minst 55 %» kutt.
Lier-Hansen legger til at Norges politikk for grønn omstilling mot 2030 er urealistisk og har feilet fullstendig i lys av tallene i rapporten.
– Vi må se handling
Rapporten «Energy Transition Norway 2022» er laget av DNV på oppdrag fra Norsk Industri. Den viser at Norge går mot netto import av kraft 2026-2030, og at effektbalansen er truet. Mer fornybar kraft trengs for å nå klimamålene, når sektorer som industri, transport og olje- og gassproduksjon skal elektrifiseres, slår Norsk Industri fast i sin pressemelding.
Noe som er nytt i årets rapport sammenlignet med tidligere år, er at aktører som NVE, Statnett og andre aktører venter et behov for import av strøm fremover, i tråd med funnene fra Energy Transition Norway.
– NVE, Statnett, Olje- og energidepartementet og andre aktører har tidligere systematisk undervurdert det økende fremtidige kraftbehovet. Nå ser det derimot ut til å være nærmere en enighet om det skrikende behovet for både økt produksjon og mer effekt i energisystemene fremover. Det er bra, men nå må vi se handling, sier Lier-Hansen.
Peker på havvind og gass
Norsk Industri mener det har blitt bygget ut altfor lite ny kraftkapasitet, og at man vært fokusert mer på å oppnå høye kraftpriser for å gi inntekter til det offentlige, fremfor grønn omstilling.
– Forutsigbare rammer, gode incentivordninger og langsiktige satsinger fra regjeringen er det som må til for at vi fortsatt skal være konkurransedyktige. Og i bunn ligger at vi må ha overskudd av kraftproduksjon i Norge, sier Nils Klippenberg, styreleder i Norsk Industri Elektro og Energi og administrerende direktør i Siemens AS.
– Vår analyse viser at etterspørselen etter gass i Europa vil falle 70 prosent frem mot 2050 i forhold til 2021. Norge bør derfor forberede seg på en situasjon der Europa i økende grad etterspør hydrogen – blått fra gass og grønt fra elektrisitet – i stedet for gass. Norge vil ha mulighet for å eksportere store mengder elektrisitet fra havvind, og fremskrivningen anslår 43GW havvind utbygget i 2050, sier Remi Eriksen, konsernsjef i DNV.
Hovedpunkter i rapporten:
- Prognosen er at Norge oppnår 25 prosent kutt i nasjonale klimagassutslipp innen 2030, og ikke 55 prosent.
- Russlands invasjon av Ukraina og energisituasjonen i Europa har skapt økt behov for økt norsk eksport av naturgass til Europa på kort sikt. På lengre sikt ser DNV en brattere nedgang i Europeisk gassetterspørsel.
- Dagens rekordhøye strømpriser, kombinert med et forventet kraftunderskudd mellom 2026-2030, hindrer utviklingen av ny grønn industri.
- Kraft- og hydrogeneksport vokser frem mot 2050, men vil tilsvare kun 20 prosent av dagens energieksportinntekter. Olje- og gassinntektene ventes samtidig å falle med nesten 80 prosent som følge av redusert etterspørsel etter olje og gass.