Digitalt sirkulærkart for Viken lanseres nå.
Har du et par sko du er ekstra glad i, men som du hadde planlagt å kaste fordi noe er slitt eller ødelagt på dem?
Eller kanskje du har en sykkel som trenger en kjærlig hånd, og du selv mangler verktøy og kunnskaper om sykkelmekking.
Nå kan du enkelt finne ut hvor du skal få sakene fikset, særlig hvis du bor i Viken fylkeskommune.
Reparasjon og ombruk er nøkkelbegreper i sirkulærsamfunnet. Ved å bruke produktene våre lengre, i stedet for å kjøpe nytt ofte, bidrar vi til å redusere forbruk og klimagassutslipp.
I disse dager lanseres et sirkulært kart for Viken fylkeskommune, hvor aktører som har såkalt «sirkulær forretningsmodell» tilbyr sine tjenester. Den digitale kartløsningen skal jevnlig oppdateres, og især vise tilbudene fra de små og mellomstore aktørerene innen ombruk, utleie/utlån og reparasjon.
I kartets meny kan man krysse av for hvilke tilbud man ønsker skal vises, som utleie, reparasjon, ombruk, sko og klær, sykkel, møbler og bærekraftig mat.
– Avfallsbransjen skal være pådriver
Det er Viken fylkeskommune som har tatt initiativet til å etablere det sirkulære kartet i samarbeid med Avfall Norge.
– Å løfte frem de gode, sirkulære løsningene vi har er en viktig del av Avfall Norges nye strategi fra 2023-2026. Strategien fremhever at avfall- og gjenvinningsbransjen skal være en pådriver for samfunnets omlegging til bedre bruk og utnyttelse av råvarer og materialer, og et sirkulært kart er et nyttig verktøy for forbrukere som ønsker å benytte seg av sirkulære tilbud, sier Runar Bålsrud, daglig leder i Avfall Norge i en post som er lagt ut.
Sirkulærkart til hele landet?
Tiltakshaverne viser til at halvparten av det totale utslippet av drivhusgasser er knyttet til utvinning og bruk av naturressurser, i dagens lineærsamfunn.
I lineærsamfunnet går et produkts liv i en rett linje, fra uthenting av råstoffer, produksjon, bruk og til slutt avhending til avfall. Motsatsen, sirkulærsamfunnet, forlenger levetiden til et produkt, men tilstreber i tillegg at produktet inngår i en syklus hvor råstoffene gjenbrukes i nye produkter.
Avfall Norge opplyser at de ønsker å se på mulighetene for at det sirkulære kartet kan lages for flere fylkeskommuner og for hele landet.
EU har laget en egen handlingsplan for sirkulærøkonomi.