Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
(NTB | Kjetil Aasmundsson) Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) overlater til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) å svare på kontrollkomiteens spørsmål om karbonfangst på Melkøya.

Kontrollkomiteen på Stortinget sendte forrige uke et brev til Støre hvor de ba ham legge fram regjeringens egen vurdering av karbonfangst på Melkøya (Hammerfest LNG).

Det skjedde etter at regjeringen tidligere i sommer ga Equinor klarsignal til elektrifisering av gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest innen 2030.

Støre hadde frist til fredag med å svare komiteen.

Fra Melkøya. Foto: Joakim Aleksander Mathisen / Wikimedia Commons / CC.

I sitt svar viser Støre til at det er Olje- og energidepartementet som har fattet vedtakene i saken og at det derfor er Aasland som må svare på komiteens spørsmål.

Det var SV, Rødt, Frp og Venstre som sikret støtte for å bringe saken inn for kontrollkomiteen.

– Vi mener at regjeringen ikke har fulgt Stortingets vedtak om en skikkelig vurdering av alternativet til elektrifisering av Melkøya. Nå venter jeg at regjeringen svarer grundig på kontrollkomiteens spørsmål. Dette er en alvorlig sak, særlig for alle i Nord-Norge, har stortingsrepresentant Seher Aydar i Rødt tidligere sagt til NTB.

Høyre, Ap og Sp mener på sin side at saken aldri burde havnet på kontrollkomiteens bord.

Kritikk

Regjeringens Melkøya-vedtak har utløst kraftig kritikk fra mange leire, også miljøhold.

MDG-leder Arild Hermstad frykter ifølge Nettavisen at elektrifiseringen av Melkøya er et tiltak for å forlenge olje- og gassutvinning med 20 år.

– Equinor får med dette vedtaket en hel landsdel til odel og eie. Det er et lite fremtidsrettet prosjekt, som vil låse Nord-Norge til fossile næringer i fremtiden. Stortinget må sette ned foten for regjeringens planer, uttalte Hermstad til avisen 22.august.

Regjeringen har satt som mål at den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark innen 2030 skal øke minst like mye som den planlagte forbruksøkningen ved Hammerfest LNG, forutsatt konsesjon.

«Uoverstigelige konflikter»

Den timeplanen – og en gjennomføring av den – stilles det spørsmål ved. Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, skrev i en kommentar 10. august at Melkøya-beslutningen har satt fyr på Finnmark.

– Det vil skape nesten uoverstigelige konflikter, så voldsomme at Fosen vil fremstå som en mild sommerbris. For hvis de norske klimamålene skal nås, må Sametinget og den nomadiske reindriften overkjøres, skrev Fjellheim.

(©NTB)


- Annonse -