MDG-leder Arild Hermstad ankommer Stortinget på valgnatten. Foto: Stortinget.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Høyre og Frp er valgvinnere, mens Arbeiderpartiet for første gang ikke er landets største parti i et valg.

Landsmålingen til NRK viser kl 23.17 at SV, Venstre, MDG og Rødt får tilsammen 18,6 prosent av de opptalte stemmene. Om man kategoriserer dette som de fire miljøpartiene, har den grønne blokken fått en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng, sammenliknet med forrige kommunevalg.

Ved forrige kommunevalg fikk MDG en samlet oppslutning på 6,8 prosent, mens de nå ligger an til å få 4,3 prosent, en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng.

I Oslo ser MDGs tilbakegang ut til å bli enda kraftigere, målt i prosentpoeng. Der har partiet de fire siste årene styrt sammen med Arbeiderpartiet og SV. MDG var det tredje største partiet i hovedstaden etter valget i 2019, med 15,2 prosent. Nå ligger partiet an til å få 10,5 prosent, en tilbakegang på 4,7 prosentpoeng.

MDG har hatt nedgang på meningsmålingene over lengre tid.

En sak som lokalpartiet i Oslo frontet rett før valget i høst var forslaget om å fjerne en rekke rundkjøringer i byen, og erstatte dem med lyskryss, noe som viste seg å bli et kontroversielt utspill. En rapport fra TØI, Transportøkonomisk Institutt, ble tatt til inntekt for utspillet, men forsker og rapportforfatter Alena Høie hevdet overfor Aftenposten at det ikke er grunnlag for å bruke hennes rapport til å underbygge en slik stor og kostbar omlegging.

I flere partilederdebatter i valgkampen har MDGs leder Arild Hermstad (bildet) slitt med å få uttelling i medienes karaktergivning.


- Annonse -