«EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har ved flere anledninger anført at deler av den norske bestemmelsen ikke gjenspeiler ordlyden i vanndirektivet i tilstrekkelig grad.»
Det er Klima- og miljødepartementet som selv skriver dette, i et høringsnotat om endringer i den norske vannforskriften.
Vannforskriften er sentralt tema i den pågående rettssaken mellom Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og staten, om sjødeponi i Førdefjorden. Ordlyden der ESA etterlyser samsvar, handler om (1) høringsfrist og (2) forholdet mellom inngrep og samfunnsinteresser.
Departementet skriver at høringsperioden i 2018 ble endret fra seks til tre måneder etter innspill fra flere berørte aktører som mente at tidligere høringsperiode på seks måneder var for lang.
Også medlemsland i EU/EFTA skal ha ønsket en kortere høringsfrist, men EUs vanndirektiv ble likevel aldri endret på dette punktet.
30. august i år sendte KLD derfor ut forslag om at den norske vannforskriften på nytt setter høringsfristen til 6 måneder, i stedet for dagens regel om 3 måneder, og slik blir i overenstemmelse med vanndirektivet.
KLD foreslår også en ordlydendring i vannforskriftens § 12 annet ledd bokstav b, men uten at «det materielle innholdet etter KLDs syn ikke endres». Dette forslaget kommer etter flere år med kritikk mot Norge fra ESA, om manglende samsvar.
KLD foreslår at § 12 annet ledd bokstav b skal endres til følgende tekst:
«Inngrepene eller aktivitetene skal være begrunnet i overordnede samfunnsinteresser, eller
deres nytte for menneskers helse, sikkerhet eller en bærekraftig utvikling skal være større
enn nytten for miljøet og samfunnet av at miljømålene nås.»
Naturvernforbundet og WWF Verdens naturfond er på listen over høringsinstanser for endringene, med frist 21. november.