Etter at Klimautvalget 2050 fredag la fram sin rapport har reaksjonen i det politiske Norge samlet sett vært avmålt.
Det var regjeringen Solberg som nedsatte utvalget i august 2021.
Venstre, SV og MDG har applaudert rapporten, mens Ap og Sp avviser å legge en strategi for sluttfasen av norsk oljenæring, og er helt i mot stans i leting. Det samme gjelder som forventet Høyre og Frp.
Motstanderne av de to mest omstridte konklusjonene i rapporten må imidlertid regne med å bli konfrontert med dem i årene framover. Samtidig vil de kunne legge premissene for mange debatter.
– Må følges opp i Stortinget
Spørsmålet er hvor stort gjennomslag rapporten vil få på den aller viktigste debattarenaen, Stortinget. Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, har klare forventninger til hva som videre bør skje. Naturvernforbundet mener det er et problem i norsk miljøforvaltning at det finnes mye god kunnskap, men at denne ikke følges opp.
– Dagens ferske utredning fra Klimautvalget 2050 må ikke lide samme skjebne. Vi forventer at anbefalingene følges opp gjennom en konkret og forpliktende handlingsplan som behandles av Stortinget, sier Truls Gulowsen.
Han mener utvalgets innfallsvinkel med å legge til grunn at det vi gjør i dag for å innfri 2030-målene må være i tråd med lavutslippssamfunnet vi skal ha i 2050, er riktig og nødvendig.
– Om klimapolitikken bare har fokus på neste års utslippskutt, vil vi aldri greie å gjøre de store omstillingene som trengs for å oppnå lavere utslipp, energibruk og ressursforbruk, understreker Gulowsen i en pressemelding fra NVF.
I 2050 skal bortimot alle utslipp av klimagasser være fjernet for godt. Klimautvalget legger til grunn at det vi gjør i dag for å nå 2030-målene, må være i tråd med målene for lavutslippssamfunnet i 2050.
– Vi merker oss særlig at Klimautvalget er kritisk til å fortsette med store investeringer i petroleumssektoren, i og med at etterspørselen etter fossil energi vil måtte synke drastisk og videre satsning står i veien for omstillingen. Utvalget sier nesten rett ut at store investeringer i å elektrifisere sokkelen med kraft fra land ikke er fornuftig politikk, sier Gulowsen.
Han er også fornøyd med Klimautvalgets vurderinger for bioressurser og biodrivstoff.
– Klimautvalget peker på at dersom vi bruker store deler til biodrivstoff, vil vi risikere å mangle bioressurser til andre viktige formål. Dette er noe Naturvernforbundet har pekt på lenge, så vi er glade for at et offentlig utvalg nå sier dette så tydelig, sier Gulowsen.
Støtte i miljøkretser
Fra andre hold i miljøorganisasjonene kommer det positive reaksjoner på rapportens konklusjoner.
– Hvis denne rapporten legges til grunn vil norsk klimapolitikk endelig bevege seg i riktig retning. Anbefalingene fra Klimautvalget treffer en rekke viktige punkter for omstillingen vi skal gjennom, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona i en FB-post.
WWF Verdens naturfond skriver blant annet dette om rapporten, etter framleggelsen:
«Her trenger vi modige politikere som tar tøffe valg på vegne av samfunnet. Vi må fornye, ikke forlenge vår oljevirksomhet, slik at vi kutter utslipp og skaper trygge jobber for fremtiden.»
Motstand
Oljebransjen er ikke klare for letestans.
– Vi vet det vil være behov for olje og gass fram mot 2050. Europa vil etterspørre både hydrogen og naturgass, inkludert blått hydrogen. Skal vi greie å levere det, er vi helt avhengig av å finne nye ressurser, og da må vi fortsette å lete, sier direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge til NTB.
De kan være trygge på støtte fra Frp.
– Vi må ha økt produksjon av olje og gass på norsk sokkel, ikke mindre, sier Frps stortingsrepresentant Terje Halleland om Klimauvalget 2050 sin rapport, ifølge NRK.