Regnskog i Brasil skadet av brann.
Brannene i regnskogen i Brasil har ødelagt enorme områder. Nå avskoges det betydelig mindre enn før. Foto: Orca / Pixabay.

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas-regnskogen falt 50 prosent i 2023 sammenlignet med året før.

Satellittovervåking viser at 5152 kvadratkilometer med skogdekke ble ødelagt i Brasils Amazonas i fjor, ifølge Brasils nasjonale romforskningsbyrå. Selv om det er en stor nedgang fra 2022, tilsvarer det likevel over 11 ganger Oslos areal.

Under Brasils forrige president Jair Bolsonaro økte avskogingen av Amazonas, men landets nåværende president Lula da Silva, som tiltrådte 1. januar 2023, har lovet at avskogingen skal reduseres.

Norge gjenopptok regnskogsamarbeidet med Brasil etter at Lula vant presidentvalget. Gjennom det såkalte Amazonasfondet har Norge betalt 8,3 milliarder kroner i perioden mellom 2009 og 2018. 

Amazonas er verdens største regnskog og er minst 50 millioner år gammel. Den blir ofte referert til som verdens lunger for sin evne til å absorbere karbondioksid.

Er vippepunktet passert?

Vi er langt på overtid for å redde regnskogen i Amazonas, ifølge enkelte forskere. Allerede for flere år siden ble det advart om at den sterke avskogingen i Amazonas kan nå et punkt der deler av skogen kollapser og omdannes til en annen og tørrere tilstand.

I et innlegg i tidsskriftet Science Advances i 2019 uttalte seniorforsker Carlos Nobre ved Universitetet i Saõ Paulo og professor Thomas E. Lovejoy ved George Mason University at vippepunktet var nådd allerede da.

«Den økende hyppigheten av rekordtørke, som i 2005, 2010 og 2015/16, tyder på at vippepunktet er like om hjørnet. For å si det enkelt: I tillegg til at Amazonas ikke tåler mer avskoging, trenger skogen nå at vi bygger den opp igjen, skrev de to forskerne.»

«Intakt regnskog kan ikke ta fyr»

Brasilianske akademikere advarte før det forrige presidentvalget om at en Bolsonaro-seier ville bety en total undergang for brasiliansk Amazonas. 

Nå, etter Lulas inntreden som president ser det likevel ut som det finnes et håp for Amazonas, ettersom trenden vitterlig snur. Spørsmålet er om de allerede påførte skadene på regnskogen er så store at vippeppunktet er passert.

Regnskogfondets beskrivelse av en intakt regnskog er at den er så våt at den ikke kan ta fyr.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?