Brasils klima- og miljøminister Marina Silva og president Luiz Inácio Lula da Silva i et beveget øyeblikk på COP28 lørdag. Foto: Buttonwood Marketing.

Reduksjonen i avskoging i brasiliansk Amazonas er den viktigste klimanyheten i år, mener Jonas Gahr Støre.

Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva var hovedtaler på en av sesjonene på COP28 i dag, og tok med seg sin klima- og miljøminister Marina Silva opp på scenen.

Tittelen på Lulas tale var «Vern av naturen for klimaet, livet og levebrødets skyld».

Ifølge det britiske kommunikasjonsbyrået som Brasil bruker under konferansen, ble talen til Lula møtt med heiarop og entusiastiske klappsalver fra publikum. Men presidenten ønsket å ære en annen viktig person knyttet til regnskogarbeidet, Marina Silva, klima- og miljøministeren i landet.

– Jeg kunne ikke snakke om regnskogen uten Marina, forklarte Lula til publikum. – Hun er født i regnskogen, og var analfabet fram til hun var 16 år gammel. Og likevel – her er hun – ansvarlig for den dramatiske miljøsuksessen som Brasil har oppnådd siden jeg ble valgt. Så ja, dette er min tale, men Marina er den beste personen til å levere budskapet fra hjertet sitt, sa den brasilianske presidenten.

På dette tidspunktet skal Lula ha blitt så rørt at tårene trillet, og hele salen ble følelsesladet, melder byrået. Flere blant publikum gråt.

Norge gjenopptok regnskogsamarbeidet med Brasil etter at Lula vant presidentvalget høsten 2022. Gjennom det såkalte Amazonasfondet har Norge betalt 8,3 milliarder kroner i perioden mellom 2009 og 2018. Brasil mottar bidrag til fondet kun hvis avskogingen går ned, målt på satelittbilder. Overføringene ble stanset i presidentperioden til Jair Bolsonaro, som saboterte vern av regnskogen.

Lula gikk til valg på blant annet å verne regnskogen i Amazonas. Noe av det første han gjorde var å utnevne kjente miljøvernere og urfolk til nøkkelstillinger, blant annet i urfolksetaten Funai.

– Utrolig reduksjon

Oppstarten til Lula var ikke den beste. Avskogingen i Brasil de to første månedene i år var de høyeste siden målingene startet i 2015. Romfartsorganisasjonen INPE som står for målingene var imidlertid usikre på tallene fordi det var mye skyer over regnskogen i denne perioden.

Etterhvert kom de gode resultatene. Den norske miljøorganisasjonen Regnskogfondet opplyser at INPE rapporterte om en nedgang på 60 % i avskogingen i brasiliansk Amazonas i juli i år, sammenlignet med juli i fjor. For perioden januar til juli gikk avskogingen ned med 42 % sammenlignet med samme periode året før. Lignende tall har man ikke sett siden 2005, ifølge Regnskogfondet.

– Den utrolige reduksjonen i avskoging kommer som et resultat av Lulas tydelige løfter om å redusere avskogingen. Nullavskogingsmålet, innsats for å sparke ut ulovlige gullgravere og rekruttering av flere hundre miljøoffiserer har gjort ulovlige aktiviteter mindre attraktive. Nye regler om avskogingsfri import til Europa har også motivert bedrifter til å rydde opp i leverandørkjedene sine, sier Anders Haug Larsen, leder for internasjonal påvirkning i Regnskogfondet.

Inviterte Norge til G20

President Lula fikk da også honnørord fra Norges statsminister Jonas Gahr Støre på COP28 lørdag. Støre var på talerstolen bare noen få minutter før Lula.

– Brasils suksess med reduksjon i avskoging er den viktigste klimanyheten i år, uttalte Støre.

Norge skal få være ett av åtte gjesteland under neste års G20-møte, der Brasil har formannskapet. Invitasjonen til Norge kom fra nettopp Brasil.

– Brasil har vist oss stor tillit ved å invitere oss til å bidra til arbeidet i G20 neste år. Det gjenspeiler det brede og gode samarbeidet vi har og har hatt med Brasil på mange områder gjennom mange år, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Aftenposten.


- Annonse -
Vil du annonsere her?