Bygda Vevring i Førdefjorden.
Medlemmene strømmer inn etter at dommen i Fjordsøksmålet ble kjent. Vevring ved Førdefjorden med Engebøfjellet i bakgrunnen. Foto: Tor Bjarne Christensen.

I løpet av kort tid fikk Naturvernforbundet over 200 nye medlemmer, og det kom inn 110 000 kroner på Vipps og til konto.

– Dette er en stor oppmuntring og inspirasjon til å fortsette kampen for Førdefjorden, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte søksmålet mot staten i Førdefjord-saken, det såkalte Fjordsøksmålet. Oslo tingrett fastslo at tillatelsen til gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er gyldig. Miljøorganisasjonene ble dessuten dømt til å betale statens saksomkostninger på 1,4 millioner kroner.

Det tok bare noen timer etter domsavsigelse før over 200 nye medlemmer hadde kommet til, melder forbundet. Hittil denne uka har 341 personer meldt seg inn, og i forrige uke meldte 138 nye seg inn.

– Jeg tror mange reagerer nå, for dommen fra tingretten er helt feil, sier Gulowsen.

– Har folket på vår side

– Vi forsøkte å redde en usedvanlig rik og ren fjord fra å bli nedslammet av gruveavfall, og så blir vi «straffet» av retten ved at vi må betale statens saksomkostninger. Denne dommen er et angrep på naturens rettssikkerhet. Hvem tør å gå til søksmål mot staten nå, når risikoen er så stor, sier Gulowsen. 

–  Vi vet at vi har folket på vår side. En undersøkelse Norstat gjennomførte for oss i fjor høst viser at 7 av 10 sier nei til deponering av gruveavfall i norske fjorder. NRK-serien Oppsynsmannen med Bård Tufte Johansen har satt søkelys på tap av natur i Norge. Folk reagerer når natur blir rasert og ødelagt,  sier Gulowsen.


Denne artikkelen er basert på en i hovedsak uredigert pressemelding fra Naturvernforbundet.

- Annonse -