Bildekk kastes på sjøen, og bidrar til mikroplastforurensing. Ill.foto: Pixabay.

Miljøvernorganisasjonen Clean Ocean arrangerte nærmere 20 ryddeaksjoner i 2023.

Totalt ble over 30 tonn avfall fjernet fra havbunnen på disse ryddeaksjonene.

Ryddeaksjonene er gjennomført i samarbeid med dykkerklubber rundt om i landet, blant annet i Sveio, Haugesund, Karmøy og Bømlo.

Nå planlegger organisasjonen å utvide innsatsen med nye strandryddeprosjekter.

Her kan du lese om en av ryddeaksjonene i 2022.

– Gamle bildekk utgjør den største vektandelen av avfallet vi fant på havbunnen i 2023. Vi har også hentet opp både båt- og bilvrak, og det ligger utallige typer avfall på havbunnen, som enten er mistet eller dumpet, forteller styreleder Åge Wee i Clean Ocean.

Bildekk bidrar til mikroplastforurensing i havet.

– Det er urovekkende at vi finner svært mye mikroplast fra bildekk i miljøet. Disse ørsmå partiklene kan inneholde skadelige stoffer og de blir værende lenge i miljøet uten å brytes ned. Vi må gjøre mer både i Norge og internasjonalt for å hindre at mikroplast fra bildekk skader naturen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet til NTB. 

56000 nordmenn ryddet i 2022

Rydding påpår kontinuerlig. På ryddeportalen til Miljødirektoratet, rydde.no, er det allerede hittil i år (2024) opprettet 32 ryddeaksjoner. Dette er alle typer søppelrydding, ikke bare strandrydding. Det er funnet nesten 900 kg søppel, og 44 personer har vært involvert i arbeidet.

Det foreligger ikke rapport for 2023 ennå, men for 2022 ble det samlet inn totalt 986.285 kilo søppel, eller nesten 1.000 tonn i Norge. Portalen har registrert 3.828 ryddeaksjoner, der 56.891 ryddere har lagt inn innsats.

Ikke overraskende er det mest plast som blir funnet, hele 82 % av totalen. Dette ifølge Hold Norge Rent.

65 % av ryddeaksjonene skjer langs kysten, og det er i Vestland fylke det ryddes mest.

I gjennomsnitt ble det samlet inn 258 kg pr aksjon i 2022, i Norge.

(©NTB)


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold.

- Annonse -
Vil du annonsere her?