Det var etter teknisk vedlikehold at en rotor til slutt falt av i sterk vind, på Øyfjellet. På bildet ser vi vedlikehold av en Nordex-turbin, men ikke en av Øyfjellet-turbinene. Illustrasjonsfoto: Nordex.

Siden juni i fjor har en av vindturbinene på Øyfjellet i Vefsn kommune ved Mosjøen vært ute av drift. For noen få dager siden falt en av rotorbladene av.

Sterk vind førte til at rotorbladet falt av 27. januar, ifølge vindkraftselskapet.

Men problemet som førte til rotorhavariet oppsto i juni i fjor, da vindturbin nummer 18 i vindkraftanlegget fikk et teknisk problem. Under utbedringsarbeidene ble girboksen fjernet, noe som medførte en risiko for at et rotorblad kunne falle av, skriver Øyfjellet Wind på sine nettsider. Området har vært avsperret siden i sommer, og det skal ikke ha vært fare for sikkerheten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra Øyfjellet vindkraftanlegg. Foto: Øyfjellet Wind.

– Dette er en helt uvanlig og veldig spesiell situasjon. Vi regner med at turbinen er tilbake i normal drift i løpet av høsten 2024, sier daglig leder i Øyfjellet Wind, Erik Mortensen, til Naturpress.

Ventet på spesialverktøy

Les sak om Storebrand og Øyfjellet.

Mortensen viser til turbinoperatøren Nordex når det gjelder det tekniske i saken. Nordex fremholder at rotorbladet kom ut av posisjon i juni og at reparasjon krevde et spesialverktøy. Det var i påvente av dette verktøyet at rotoren falt ned.

Ingen andre turbiner på anlegget er påvirket, og de øvrige opererer som normalt, opplyser selskapet.

Øyfjellet Wind kommer til å gjøre en såkalt rotårsaksanalyse av skaden som oppstod i juni og av det faktum at rotorbladet løsnet. Dette arbeidet skal gjøres i dialog med operatøren Nordex.

De 72 vindturbinene på Øyfjellet er av typen Nordex N149/5.x MW, med en navhøyde på 105 meter og rotordiameter på 149 meter.

Konflikt som endte i retten

Øyfjellet vindkraftanlegg var gjenstand for kontroverser som ligner på de som oppstod på Fosen. Også på Øyfjellet har det handlet om reindrift. I en rettssak mellom Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt og utenlandske investorer, tapte reindrifta i Oslo tingrett i februar 2021.

Anken ble avvist av Borgarting lagmannsrett, og reindrifta ble idømt saksomkostningene; over 2 millioner kroner i tillegg til egne kostnader. Staten, ved Olje- og energidepartementet, hadde i rettssystemet rollen som partshjelp for investorselskapet Eolus Vind.

Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold.


- Annonse -
Vil du annonsere her?