Naomi Klein (foto øverst: Ministry of Truth / CC-lisens. Små bilder: Skjermdump fra YouTube-video/David Clow.

Klassekampen har invitert henne, og hun holder foredrag i Oslo 14. mai.

Naomi Klein er canadisk og har nylig kommet med boka «Doppelganger: A Trip Into the Mirror World». Den handler om det såkalte «konspirasjonshøyre», og måten disse grupperingene vokser rundt om i verden.

Klein selv har tilhold på venstresiden i politikken, og er kjent som journalist, filmmaker, forfatter, sosialaktivist og feminist. I dag jobber hun ved University of British Columbia, der hun er professor i klimarettferdighet, og har en lederrolle ved universitetets senter for dette feltet.

I 2014 kom Naomi Klein ut med boken «This Changes Everything», som ble en stor salgssuksess. I boken argumenterer hun for at klimakrisen ikke kan håndteres under dagens «neoliberale markedsfundamentalisme», og som hun mener har resultert i miljøfiendtlige næringslivskonstellasjoner (Wikipedia).

Dette synet kom fram da hun under Occupy Wall Street-demonstrasjonene i 2011 holdt en tale der hun tok til orde for at Occupy burde slutte rekker med miljøbevegelsen. Finanskrisen og klimakrisen har begge røtter i en grenseløs næringslivsgrådighet, mente Klein.

Vil begrense fossilaktørene kraftig

Blant noen av hennes øvrige standpunkter, kjent fra årene etter 2000, er krav om forbud mot profitt på klimaødeleggende virksomhet, nei til åpning av nye olje- og gassfelter, og et totalforbud mot fracking og oljesand. Klein vil at 3/4 av fossilreservene må bli liggende under bakken, og frihandelsavtaler som fremmer unødvendig transport av varer skal ikke tillates.

Som aktivist var Klein en uttalt motstander av den omstridte oljerørledningen Keystone XL i USA, og hun ble i sin tid arrestert under en demonstrasjon mot den, utenfor Det Hvite Hus i Washington. Hun har også latt sin røst høre i protester mot Monsanto, og hun har vært deltaker på flere av COP´ene, FNs årlige klimakonferanser.

– Viktig venstresidestemme

Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Mari Skurdal, beskriver i en artikkel i Journalisten Klein som en av venstresidens viktige stemmer.

– Hun er jo en av de store fortolkerne av politikk i vår tid. Med «No Logo» ble hun talerør for den internasjonale venstresidebevegelsen. Hennes kritikk av kapitalismens konsumerisme og de store selskapenes makt ble helt sentral i globaliseringskritikken. Det er ikke mindre aktuelt i dag. De store selskapene har blitt mektigere og mektigere og får stadig mer politisk innflytelse, sier Skurdal til Journalisten.

I mai kan du altså få se og høre henne selv, på Chateau Neuf i Oslo.

Se video fra demonstrasjon utenfor Det Hvite Hus i 2011


Kilder: Wikipedia, Manifest, Journalisten, Store norske leksikon, Naturpress

- Annonse -
Vil du annonsere her?