Vindturbin. Skara i Sverige. Modvion.
Elementer av laminert tre til vindturbinene heises på plass. Foto: Skjermdump / YouTube.

Karbonnegativ komponent (tårnet) av tre lagrer mer CO2 enn det som slippes ut under produksjonen.

I tillegg til CO2-effekten har de laminerte tremodulene et bedre styrke-til-vekt-forhold enn ståltypene som brukes til vindturbintårn. Det gjør det mulig med et lettere tårn, skriver den svenske produsenten Modvion.

Modvion installerte 4. mars det som ifølge selskapet selv er verdens høyeste vindturbintårn laget av tre. Det skjedde i nærheten av Skara, som ligger rett sør for Vänern i Västra Götaland.

Vindturbintårnet i Skara er 103 meter høyt. Kapasiteten på anlegget oppgis til 2 MW. Modvion har planer om å utvikle sine løsninger til å støtte over 6 MW kapasitet. Rotordiameteren er 90 meter på den rekordhøye turbinen.

Gjennomsnittlige tårnhøyder ventes å nå et sted mellom 160 og 170 meters høyde innen 2027, skriver selskapet. Men Modvion tilbyr allerede i dag modulære tårn som kan bli mer enn 200 meter høye. At tårnene er modulbaserte gjør at transporten kan gjøres med standard lastebiler på vanlige veier.

– Turbintårn av tre tilbyr en lovende vei til avkarbonisering og kan potensielt presse oss fremover til å skape en netto-null forsyningskjede for vindenergi. Dette er selvsagt viktig å balansere med industrialisering, men det er interessant som samarbeidspartner å være vitne til fremgangen på denne fronten mens vi fortsetter å presse grensene for energiomstillingen sammen. sier Lisa Malmquist Ekstrand, som er visepresident og bærekraftsjef i Modvion, i en pressemelding.

Se video av installasjonen (Modvion):


- Annonse -
Vil du annonsere her?