Coldplay.
Coldplay - med eget klimaprogram. Bildet er fra 2021. Foto: Raph_PH / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Nå har bandet gitt en oppdatering på hvordan de har lyktes i løpet av de første to årene av «Music of the Spheres»-turneen, skriver BBC.

Coldplay har redusert CO2-utslippet sitt med 59 prosent sammenlignet med sin forrige verdensturné i 2016–17, viser oversikten de publiserer på sin hjemmeside.

Dansestrøm

Det har de klart blant annet ved hjelp av et dansegulv som genererer elektrisitet når fansen hopper og ned, og ved å redusere flyreising. Andre tiltak har vært å bruke energibesparende lys, bærekraftige byggematerialer som bambus, og bruk av bærekraftig luftfartsdrivstoff.

Det britiske bandet har plantet sju millioner trær – et for hver av publikummerne som har vært til stede på konsertene, og har finansiert to soldrevne farkoster som renser elver for plast.

– Takknemlig

– Som band, og som del av en industri, er vi langt fra der vi burde vært. Men vi er takknemlig for alles hjelp hittil, og hyller alle som prøver å skyve i riktig retning, sier Coldplay i en uttalelse.

Bandet bestemte seg i 2019 for ikke å turnere før de kunne gjøre det på en mer bærekraftig måte. «Music of the Spheres»-turneen startet i mars 2022, og foregår ut 2024.

Chris Martin har uttalt at han forventet kritikk for nettopp flyreisene, der bandet fortsatt har negativ miljøpåvirkning.

– De som kritiserer oss har rett, så det kan vi ikke argumentere mot, sa Martin.

Får klimaros

Tallene kontrolleres av Massachusetts Institute of Technologys miljøinitiativ , og professor John E. Fernandez roser Coldplay for å ha «satt en ny standard for hele musikkbransjen», ifølge BBC.

Chris Martin har uttalt at hans mål er å få andre til å se at det er mulig, og at det lønner seg, og «at det å være ren og grønn ikke bare er idealistisk, venstresidig visvas».

(©NTB)


- Annonse -