Neshorn.
Bildet viser en redningsaksjon av et neshorn i Krüger-parken i Zimbabwe. Ill.foto: GPA/ Flickr / : CC BY 4.0 Deed | Attribution 4.0 International.

I et forskningseksperiment i Sør-Afrika har man injisert et radioaktivt stoff i hornene til neshorn.

– Kanskje det er dette som kommer til å stanse krypskyttervirksomhet. Dette er den beste ideen jeg noensinne har hørt om, sier Arrie Van Deventer.

Han leder et neshornbarnehjem i den nordlige Limpopo-provinsen i Sør-Afrika. Parken ble grunnlagt som et direkte initiativ for å ivareta unge neshorn som var blitt foreldreløse som følge av ulovlig jakt.

Dyrenes horn er svært ettertraktet på det svarte markedet, hvor vektprisen ofte overstiger varer som gull og kokain.

For få dager siden ble det gjennomført et banebrytende eksperiment som har som mål å stanse krypskytterne. Mens neshornet var bedøvet, ble en liten dose radioaktivt stoff sprøytet inn i dyrets horn.

Ufarlig stoff for dyrene

Det skal være snakk om en så liten dose at det ikke påfører skade hos verken dyret eller naturen, men stoffet gjør hornet verdiløst for krypskyttere.

– Det radioaktive materialet vil gjøre hornet ubrukelig og i bunn og grunn giftig for mennesker, sier professor Nithaya Chetty ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg.

Det radioaktive stoffet skal også gjøre hornene enklere å oppdage i tollen. Tollere med håndholdte skannere kan enkelt oppdage stoffet. Det kan også oppdages ved hjelp av de tusenvis av detektorene som er satt opp i havner og på flyplasser verden over.

Sitter i hornet i fem år

Gnu, vortesvin og sjiraffer streifer rundt omkring mens forskningsteamet gjennomfører nok et forsiktig inngrep på et neshorn.

En forsker borrer et lite hull i hornet, fører inn stoffet og fullfører prosessen med å spraye hele hornet med 11.000 mikroprikker.

Inngrepet skal gjøres på til sammen 20 neshorn. Den siste fasen av prosjektet innebærer å forsikre seg om at dyrene ikke tar noe som helst skade av prosedyren, blant annet ved hjelp av blodprøver.

Det radioaktive stoffet skal sitte i hornene i fem år. Tidligere har man like gjerne fjernet hornene for å beskytte dyrene mot krypskytterne, og dette måtte gjøres hver 18 måned ettersom hornene vokste ut igjen.

Stadig større krypskytter-trussel

Sør-Afrika har rundt 15.000 neshorn. Krypskyttere på tjuvjakt tok i fjor livet av 499 neshorn i landet, de fleste av dem i nasjonalparker. Det er rundt 50 flere enn året før.

Den ulovlige handelen med horn fra neshorn lar seg fortsatt ikke stoppe. De blir blant annet brukt av kjøpere i asiatiske land som ingredienser i tradisjonell medisin.

De siste årene har Sør-Afrika trappet opp sikkerhetstiltakene i nasjonalparkene, særlig i Kruger-parken, der neshornbestanden har falt fra over 10.000 dyr til rundt 3000 dyr de siste 15 årene.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?