48 konsesjoner på gruvedrift etter gull og uran rundt om i hele Selous-reservatet skal trekkes tilbake, lover regjeringen i landet.

FN har plassert området på listen over truede verdensarvsteder. Men det var FNs eget organ UNESCO som i sin tid godkjente at gruvedrift etter uran kunne etableres i Selous, en beslutning som skal ha blitt kraftig kritisert av miljøorganisasjoner.

Ifølge Svenska Dagbladet er det press fra blant annet WWF som har ført til retretten av myndighetene i Tanzania. Også en rapport fra IUCN, International Union for Conservation of Nature, skal ha medvirket.

Krypskyting av elefanter har ført til kraftig reduksjon i elefantstammen, og er viktigste årsak til at Selous havnet på FNs liste.

Men selv om gruvedriftsplanene innstilles, truer andre planlagte inngrep. En stor vannkraftoppdemning er under oppseiling inne i selve Selous, mens oljeboring er planlagt i Kilombero, et våtmarksområde like vest for viltreservatet.

WWF krever utredning av miljøkonsekvensene ved eventuell oljeboring, skriver SD.

I Selous-reservatet finnes det blant annet 20.000 flodhester, 4.500 løver og 150.000 bøfler. Reservatet ble opprettet i 1922. Safari til fots er tillatt, og båtturer på elven Rufiji er en populær aktivitet blant turister.


Foto: Wikipedia

- Annonse -