Utvalg for plan og byggesaker i Hvaler kommune i Østfold behandlet torsdag klagen fra fiberselskapet Tampnet, om ilagt overtedelsesgebyr på 400.000 kroner.
Gebyret har Tampnet fått fordi selskapet uten gyldig tillatelse i fjor vinter la fiberkabel på sjøbunnen gjennom Ytre Hvaler nasjonalpark.
Kommunen beskrev overtredelsen i sterke ordelag, da gebyret ble ilagt tidligere i år:
» … har høy alvorlighetsgrad, er utført forsettlig, og tiltakshaver må åpenbart ha kjent til at tiltaket var i strid med krav gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven»
og «Vi mener også overtredelsene har bidratt til økonomisk gevinst for tiltakshaver og at de er gjort i vinnings hensikt.»
Liten tiltro til selskapet
I Tampnet sitt svar til Hvaler kommune blir påstanden om regelbrudd ikke direkte imøtegått, men selskapet hevder de ut fra sakens gang handlet i god tro da de la fiberkabelen.
I klagen ba de kommunen vurdere gebyrets størrelse, som er det høyeste beløpet som det er mulig å gi.
Det ser imidlertid ut til at kommunens folk har liten tiltro til Tampnets forklaringer. Utvalget for plan- og byggesaker var enstemmige da de avslo å behandle gebyret på nytt, etter å ha fått Rådmannens innstilling på bordet. Rådmannen slår fast at det ikke grunnlag for å omgjøre det tidligere vedtaket, og at det ikke hersker tvil om at overtredelsene til Tampnet er gjort med forsett.
Rådmannen sier videre at det heller ikke er grunnlag for å si at tiltaket ikke kan ha medført uopprettelig skade gjennom verneområdet, og/eller forringet natur- og miljøverdier.
Hvaler kommune valgte til slutt ikke å reversere tiltaket, fordi dette ble vurdert som miljømessig uheldig. Fiberkabelen er lagt i en grøft i sjøbunnen, som er spylt opp med høyt trykk.
Statsforvalteren har siste ord
Den manglende tiltroen til Tampnets forklaring kan illustreres med kommentarene til henholdsvis Ap-representant Rolf Strand og Høyres Lars Egil Lande under utvalgsmøtet. De er begge sitert av Fredrikstad Blad. Førstnevnte mente «det var lett å tenke seg tanken at det var billigere å ta en bot på 400.000 kroner enn å lage en reguleringsplan for å få igjennom saken», mens Lande mente gebyret på 400.000 kroner er «latterlig billig».
Tampnets ledelse har i hovedsak ikke villet svare opp til pressen i denne saken, heller ikke til Naturpress.
Nå skal Statsforvalteren få saken på sitt bord og ta den endelige beslutningen om gebyret er riktig.
LES OGSÅ