Vindturbinblader som er utslitte og må skiftes ut har vært et avfallsproblem siden vindkraftindustrien oppstod. Nå presenteres en ny, mer miljøvennlig løsning.
Komposittmaterialene som dagens rotorblader er laget av, lar seg ikke lett resirkulere. Vindkraftindustrien vokser kraftig over hele verden, så problemet er raskt økende.
Glassfiber og epoxy er vanlige komponenter i dagens rotorblader. På grunn av at det ikke har vært gode måter å gjenbruke eller resirkulere rotorbladene på, har de som blir skiftet ut på grunn av slitasje, blitt lagt i deponi. Det finnes i dag store «gravplasser» for utbrukte rotorblader, særlig er dette kjent fra USA. Men nedgraving gjøres også i Norge.
Om lag hvert 20. år må rotorbladene på en vindturbin skiftes ut. Eksperter har beregnet at det globalt vil dannes over 43 millioner tonn med avfall fra utrangerte vindrotorblader innen 2050.
Ny, biologisk løsning
Selv om det har blitt forsket på resirkulering av rotorblader, har det vært vanskelig å finne lønnsomme metoder. En metode som er tatt i bruk, men foreløpig kun i mindre skala, er å bruke granulert masse i sementproduksjon.
Den helt nye løsningen som nå er presentert kommer fra USA:
Forskningsinstitusjonen National Renewable Energy Laboratory har utviklet et nytt materiale til å bygge rotorblader av, som er biologisk basert. Stoffene er hentet ut fra sukkerinnholdet i tømmer, planterester, brukt matolje og landbruksavfall.
Ifølge New York Times skal prototyper ha vist at de biologiske rotorbladene er like sterke og anvendelige som glassfiberbladene, og at de lett kan tas i bruk av industrien. Hva mer er – de kan også resirkuleres for bruk i nye rotorblader. Dette gjøres ved å smelte dem ned i et bad av metanol, og det flytende produktet kan deretter brukes i støp av nye blader.
Testingen er ikke ferdig ennå, det gjenstår blant annet å prøve ut materialene på fullskala vindmølleblader. Kostnadene ved produksjon av de nye bladene er hittil beregnet å bli fra 3 til 8 prosent høyere enn de gamle, ifølge NYT.
Norske regler
NVE opplyser at det ikke er noen fast praksis for kondemnering av turbinblader i Norge i dag, men NVE skal alltid ha beskjed når vindkraftverk skal nedlegges, ifølge en artikkel i Faktisk.no. Den som har konsesjonen skal ifølge lovverket «fjerne anlegget og tilbakeføre området til sin naturlige tilstand så langt dette er mulig». Det er ikke lov å grave rotorbladene rett ned i jorda uten videre. Ifølge loven må den som eier avfallet «sørge for at avfallet blir brakt til lovlig avfallsanlegg eller gjennomgår gjenvinning».
Noen vindturbiner, inkludert rotorbladene, kan selges videre. Når dette ikke er mulig har NVE tillatt såkalt vipping som rivemetode, heter det.
I Tyskland, Finland, Østerrike og Nederland er deponering av vindrotorblader ikke tillatt.