Arbeidet alle dager i uka, opptil 14 timer daglig, men fikk ikke vite når skiftet var slutt. Doble rapporteringer skjuler forholdene for inspektørene.
The Guardian har publisert en rapport fra den tsjekkiske journalisten Saša Uhlová. Hun arbeider til daglig i den tsjekkiske avisen Denik Alarm, og på dette spesialoppdraget tok hun på seg å jobbe undercover på en tysk økogård som produserer grønnsaker.
Journalistmetoden blir også kalt wallraffing, oppkalt etter den tyske journalisten Günther Wallraff, som på 70- og 80-tallet gjentatte ganger brukte falsk identitet for å avdekke kritikkverdige forhold på tyske arbeidsplasser.
Saša Uhlová opplevde rutinemessige og bevisste brudd på tyske arbeidsmiljølover på økogården hvor hun ble ansatt og jobbet i en måned. Arbeidsgiveren førte to sett med registreringsskjemaer, ett for å vise fram til myndighetene, og ett for intern bruk ved avlønning.
Arbeiderne ved gården var i hovedsak migranter. Etter tysk lov kan man ikke arbeide mer enn seks dager i uka, og maks 10 timer pr dag. På den angjeldende gården ble det jobbet opptil 14 timer i døgnet, stående, og alle dager i uka. Lønna var 6,2 euro i timen, eller om lag 73 kroner. Arbeiderne ble trukket for losji, og måtte kjøpe og lage sin egen mat. Byrået som formidlet jobben tok 200 euro i gebyr.
Når arbeidstilsynet kom på inspeksjon ble arbeiderne instruert til å lyve om arbeidstiden, og de ble bedt om å jobbe i et lavere tempo enn de vanligvis gjorde.
Les hele saken på The Guardian.