Illustrasjon: Gunnar Storm.
- Annonse -

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til kf@naturpress.no.

Ulvespørsmålet blir stadig mer aktuelt. Forskere mener at Sverige og Norge bør samarbeide med Finland og Russland for å skape levedyktige bestander.

Skandinaviske  ulver stammer fra Finland og Russland, viser forskning fra Uppsala universitet. For å opprettholde det genetiske mangfoldet i den skandinaviske populasjonen må et fruktbart individ fra den finsk-russiske populasjonen overføres til den skandinaviske populasjonen minst hvert femte år. Ifølge forsker Michael Möller Hansen er det viktigste at det er en kontinuerlig genflyt fra Russland til Sverige.

Hvis du ikke kan løse det med naturlig innvandring, må det løses på en annen måte, heter det fra forskerhold. Utveksling av informasjon mellom Norge, Sverige, Finland og Russland er en viktig del av rovdyrovervåkningen i grensområdene.
Nord-Europa er et felles ulveområde der landene i fellesskap skal forvalte en ulvebestand. Totalt sett anslår man at det er færre enn 1000 ulver i området. Forskere mener en felles nordeuropeisk ulvebestand bør være på minst 3000 ulver.

De siste to årene er det registrert flere ulver i Finnmark enn i de foregående 39 årene. Økningen skyldes trolig en betydelig vekst i ulvebestanden på russisk side av grensen. I Finland er det registrert betydelig flere ulver i reindriftsområder, ifølge Rovdata. Tidligere har det vært et tett samarbeid med russisk side. Men i det siste har alt slikt samarbeid blitt avbrutt. Og det har ført til farlige konsekvenser:

Ulven er i ferd med å ta over hverdagen vår. De kommer så nær bebyggelsen at skoler tvinges til å avlyse utendørsaktiviteter. Ulvebestanden må holdes på et nivå der den ikke truer menneskers mulighet til å bo og arbeide.

- Annonse -

Vi må beskytte vår unike natur. Dette er mulig gjennom et ulvesamarbeid mellom landene der ulven lever. Ulven har ikke noe statsborgerskap og ingen politiske meninger, den lever på territoriet til Norge, Sverige, Finland og Russland. Gjennom samarbeid mellom nabolandene kan menneskene både ta vare på naturen og ulvebestanden og kontrollere at ulvene ikke utgjør en fare for hverdagslivet.


- Annonse -