Leder i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv (Foto: Wikipedia / Trondheim Havn / beagle84).

Regjeringen har vedtatt å dekke til ubåten (U-864) som ligger på havbunnen utenfor Fedje, og har satt av 30 millioner kroner i statsbudsjettet til dette.

Kystverket er faginstans i saken.

Miljøvernforbundet hevder at en tildekking er i strid med avfallsforskrift som ble vedtatt i 2008.  Der er kravet at metallisk kvikksølv skal sikres mot bl.a atmosfærisk vann, og lagres dypt inne i fjell som er ferdig deformert, saltgruver ol., skriver organisasjonen i en melding på sine nettsider.

«Kystverket har dermed tatt beslutning på tildekking i blinde, i tillegg har Kystverket kun brukt ekspertise som støtter tildekking som beslutningsgrunnlag», anfører Miljøvernforbundet.

En tildekking vil i tillegg være et brudd med OSPAR-konvensjonen, som er regulant for 19 medlemsland rundt Nordsjøen, mener miljøorganisasjonen.

LES OGSÅ: Tikkende miljøbombe i sjøen ved Fedje skal tildekkes

Et forsøk fra Miljøvernforbundet på å melde inn kvikksølvforurensing ved tildekking, til OSPAR, har blitt avvist.

– Kun medlemmer og observatører i OSPAR kan melde inn saker, er beskjeden fra Norges representant i OSPAR, Anja Elisenberg i Klima- og Miljødepartementet.

Det kan likevel komme en klage til OSPAR, ifølge Miljøvernforbundet.

– Nå vil andre OSPAR-medlemmer ta opp kvikksølvsaken U-864 med Norge, dette ser vi på som gledelig for miljøet og framtiden, og at U-864 ikke lenger kun er en lokal sak på Fedje, sier Kurt Oddekalv (bildet), leder i Miljøvernforbundet.


 

- Annonse -