– Resultatet er selvsagt skuffende, men det er alt for tidlig å trekke konklusjoner om hva dette betyr for potensialet i Barentshavet sørøst, sier Jez Averty, Statoils letedirektør i Norge og Storbritannia.

Statoil er operatør på Korpfjell og har en partnerandel på 30 %, mens Chevron har 20 %, Petoro 20 %, Lundin 15 % og ConocoPhillips 15 %.

Hovedmålet med brønnen var å påvise om det fantes olje i den store geologiske strukturen på Korpfjell. Boringen har bare påvist små gassvolumer, forteller Statoil på sine nettsider i dag. Gassfunnet er anslått til mellom 40 og 75 millioner fat oljeekvivalenter (6-12 milliarder standardkubikkmeter med gass), men volumet er ikke stort nok til å være mulig å utbygge på en lønnsom måte, sier Statoil. Gassen ble påvist i brønnens hovedmål.

– Var en «sjeldent stor struktur omfattet av stor interesse»

– Korpfjell er en sjeldent stor struktur på norsk sokkel og har vært omfattet av stor interesse. Det har fra mange hold blitt knyttet spenning til resultatet av den første brønnen i dette nye området i Barentshavet. Det har derfor vært viktig for oss å få gjennomført denne boringen, sier Averty.

Planer for Barentshavet sørøst i 2018

Statoil opplyser at selskapet planlegger både egen-opererte brønner og å delta i partneropererte brønner i Barentshavet sørøst i 2018. Dette inkluderer også boring av den andre forpliktelsesbrønnen i Korpfjell-tillatelsen PL 859.

– Til tross for et spennende funn i Kayak og spor av olje i Gemini Nord, har vi så langt i år ikke fått en fulltreffer som kan gi en ny selvstendig feltutbygging. Kampanjen har så langt likevel gitt viktige avklaringer og ny informasjon om ressurspotensialet i Barentshavet, sier Averty.

Korpfjell er fjerde brønn i Statoils letekampanje i Barentshavet i 2017, der oljefunnet Kayak ble kunngjort 3. juli, gassfunnet Blåmann 17. juli og Gemini Nord offentliggjort 7. august. Det har ikke vært alvorlige hendelser under boringen av de fire første brønnene, opplyser Statoil.

Til E24 erkjenner Jez Averty at Barentshavet ikke er det enkleste leteområdet.

– Det er ingen tvil om at Barentshavet er komplisert. Vi har likevel tro på at det er et stort ressurspotensial, men det er slik at den geologiske utviklingen er mindre gunstig enn i Nordsjøen, så det er vanskeligere å finne olje i Barentshavet, sier Averty.

Ragnhild Waagaard, WWF
Truls Gulowsen, Greenpeace

Fornøyde miljøvernere

Fra miljøhold blir nyheten om Statoils manglende leteresultat i Barensthavet ikke uventet tolket positivt.

– Statoil har lett, men ikke funnet noe særlig olje og gass i drømmebønnen Korpfjell. Bra for Arktis!, tvitrer Ragnhild Waagaard, klimarådgiver i WWF.

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, sier dette på Twitter:

– Statoil mislyktes på Korpfjell, bransjens nordligste oljedrøm 415 km fra land ga bare litt gass. Hurra!


Foto: Twitter, Statoil

- Annonse -
Vil du annonsere her?