Statoil går inn i havvind i Polen

Statoil melder at de har inngått en avtale med det polske selskapet Polenergia om å kjøpe 50 % eierandel i to utviklingsprosjekter for havvind.

Prosjektene/vindparkområdene heter Bałtyk Środkowy III (BSIII) og Bałtyk Środkowy II (BSII), og ifølge Statoil har de to prosjektene en planlagt kapasitet på 1200 MW. Anleggene har potensial til å forsyne mer enn 2 millioner polske husstander med strøm.

Samtidig inngår Statoil et 50/50 joint venture med Polenergia «for å modne fram disse prosjektene med Statoil som operatør for utviklings-, bygge- og driftsfasene», skriver selskapet. Transaksjonene må godkjennes av de polske konkurranse- og forbrukermyndighetene for å kunne sluttføres.

De to polske vindparkområdene som det er snakk om, ligger i Østersjøen henholdsvis 27 og 40 kilometer fra havnen i Łeba på 20-40 meters havdyp. Statoil bygger allerede ut havvindparken Arkona sammen med EON i tysk del av Østersjøen, og er også operatør for tre havvindparker utenfor kysten av Storbritannia.

Skal investere opp mot 10 mrd euro i fornybart innen 2030 

– Vi er svært fornøyd med å ha inngått partnerskap med Polenergia, som er et erfarent energiselskap med voksende fornybarportefølje og inngående kjennskap til det polske elektrisitetsmarkedet. Statoil har ambisjon om å vokse betydelig innen fornybar energi med investeringer på opp mot 10 milliarder euro i lønnsomme fornybarprosjekter mot 2030. Dette oppkjøpet styrker posisjonen vår i Østersjø-området og gir muligheter for storskalafordeler og synergieffekter på lengre sikt, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Nye energiløsninger i Statoil.

Ifølge Statoil kan havvind i Europa få en kapasitet på opp i mot 70 GW innen 2030, og polsk del av Østersjøen kan stå for over 8 GW av dette. Pr i dag er det installert mer enn 15 GW i Europa.

– Vi går inn i et marked med vekstpotensial gjennom to av de mest utviklede havvindprosjektene i Polen. Selskapet er godt posisjonert for å utvikle en sterk havvindsindustri som kan skape mange arbeidsplasser og verdi i en av de mest dynamiske delene av de europeiske markedene. Etter en dramatisk kostnadsreduksjon for havvind, ser vi fram mot å samarbeide med vår nye partner, polske myndigheter og den polske forsyningskjeden for å fremme havvind som en konkurransedyktig energikilde og bransje, sier Rummelhoff.

Annonse

 

 

 

 

 


 

- Annonse -