– Det å vite om at ditt eget produkt dreper mennesker, og så ikke ha advarselsmerking på, det er for meg fullstendig uansvarlig.


Filmstjernen går til frontalangrep på fossilindustrien i et intervju han har gitt til det amerikanske nettstedet Politico, og som også er distribuert som podcast.

Han røper i intervjuet at han er i ferd med å forberede et søksmål mot flere selskaper med tilhold i fossilindustrien.

Schwarzenegger mener fossilindustrien har visst hva de gjorde i mange tiår, både at fossile energikilder gir global oppvarming, og at forurensingen fra den dreper. Han trekker paralleller til historikken til tobakksindustrien, kjent for tidligere å fortie og bekjempe informasjon om tobakkens helseskadelige virkninger.

– Dette er ikke annerledes en røykingen. Tobakksindustrien visste i mange tiår om at røyking ville drepe folk, skade dem og påføre dem kreft – dette skjulte de for folk og benektet det. Til slutt ble de stilt for retten og måtte betale hundrevis av milliarder av dollar. Oljeselskapene visste fra 1959. De forsket selv og fant at fossile energikilder ville skape global oppvarming, og på toppen av det at det også ville være farlig for folks liv, at det kunne drepe, sier Schwarzenegger til Politico.

Forbereder drapsanklage

I søksmålet han forbereder mot flere oljeselskaper, i samarbeid med flere advokatfirmaer, er anklagen drap.

– Hvis du går inn i et rom og du vet at du kommer til å drepe noen, da er det overlagt drap. Jeg mener det handler om det samme med oljeselskapene, sier Arnold Schwarzenegger i intervjuet.

Er selv bilentusiast

Schwarzenegger var guvernør i California i seks år, og drev en aktiv miljøpolitikk, blant annet var han med på å innføre klimalovgivning i delstaten.

Trass i sitt miljøengasjement og anti-oljeselskap-holdning, er Schwarzenegger bilentusiast, og han eier mange biler. Den ene av dem, en Hummer (H1) har han fått bygget om til hydrogendrift.

I intervjuet med Politico er også #metoo-kampanjen et av temaene. Schwarzenegger innrømmer egne feil i tidligere kontakt med kvinner, og ber om unnskyldning for sin oppførsel.


-Annonse-

 

 

 

 

 

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?