Bygget – som av rådgivende firma Asplan Viak blir kalt et av verdens mest energieffektive og miljøvennlige bygg – skal huse kontorarealer.

Fasaden og taket skal dekkes av solcellepaneler, og bygget blir ifølge R8 Property det første i sitt slag i Norge som produserer mer energi enn det det bruker. Det 11 etasjer store plusshuset vil samlet gi over 8.300 kvadratmeter med bruksflater.

Det er arkitektfirmaet Snøhetta som har tegnet bygget. Prosjektsamarbeidet har også eiendomsselskapet Entra og miljøstiftelsen ZERO med som deltakere.

Prosessen har blitt forsinket. Planen var opprinnelig at bygget skulle stå ferdig i 2019, med byggestart i fjor.

– Det er svært gledelig å kunne konstatere at Powerhouse Telemark endelig blir realitet! Powerhouse-samarbeidet er et ekte entusiasme-, idealisme- og samarbeidsdrevet prosjekt som har skapt store, positive ringvirkninger i næringen. Noe jeg er sikker på at Powerhouse Telemark også vil bidra til, sier Øyvind Mork. Han er administrerende direktør for Asplan Viak og tidligere styreleder for Powerhouse-alliansen.

Ville vise at det går an – også utenfor Oslo

Utviklingsdirektør for R8 Property, Tommy Thovsland, sier at ønsket var å sette opp et signalbygg for Grenland, og vise at det går an.

– Holdningen om at man må se til Oslo for å utføre store ting stemmer ikke. Vi retter en stor takk til våre samarbeidspartnere i Powerhouse-samarbeidet som har brøytet vei for prosjektet og gjør at drømmen kan realiseres. Hjelpen fra dem har vært helt uvurderlig for å få prosjektet i havn, sier Thovsland.

– Porsgrunns svar på Operaen, med sin inspirerende karisma, skal skape en stolthet for både besøkende og dem som bor her, og ikke minst sørge for kompetanseheving blant leverandørene, legger han til.

Bygget får en sentral plassering ved foten av Frednesbroen, og blir synlig for biltrafikk fra E18 mot Grenland og Porsgrunn, samt for alle som tar seg opp elven mot Telemarkskanalen.

Les Zeros rapport om plusshus her.


Illustrasjon: R8 Property

- Annonse -
Vil du annonsere her?