Ifølge den amerikanske nyhetskanalen CNBC er Russland i gang med å forberede leting etter en atomdrevet rakett som ble skutt ut i en prøveutskyting sist november.

Raketten – en av fire som ble skutt opp – skal ha krasjlandet i Barentshavet.

En leteoperasjon som involverer tre fartøyer skal være under planlegging, og en av båtene skal ha utstyr til å håndtere radioaktivt materiale som finnes i rakettens atomkjerne. Kildene til opplysningene er personer som har kjennskap til en amerikansk etterretningrapport om saken, melder CNBC.

Ifølge de nevnte kildene er det ingen spesifikk tidsramme for oppdraget som de russiske fartøyene skal utføre i Barentshavet. Etterretningsrapporten sier ikke noe om det er potensiell helse- eller miljørisiko knyttet til atomreaktoren på raketten.

CNBC sier at Russland testet fire raketter mellom november og februar, og alle var mislykkede, noe Russland ikke har innrømmet. En av rakettene skal ha vært i luften i bare fire sekunder, og tilbakelagt om lag 8 km.

Ifølge den amerikanske vitenskapsmannen Hans Kristensen er det risiko for radioaktiv lekkasje fra raketten som det letes etter.

– Hvis raketten har landet i sjøen og hentes opp uskadet, kan man hypotetisk klare å gjøre det uten at det forurenser, men jeg tviler på det fordi det er mye energi med i bildet når en rakett krasjer. Jeg ville tro at det den vil lekke, sier Hans Kristensen, ifølge CNBC.

Den norske atomfysikeren – og daglig leder i Bellona – Nils Bøhmer, skriver på Twitter: «Foruroligende nyheter; Russland er tydeligvis på leting etter en savnet atomrakett i Barentshavet».


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?