Martine Kveim leder Young Happy Minds (Foto: Geir Dokken)

Krise krever krisehåndtering

2018 ble det året der forskerne til en viss grad klarte å nå gjennom til verdenssamfunnet med det som vanskelig kan sees som noe annet enn en oppfordring til unntakstilstand. Evnen og viljen til akutt respons på klimasammenbruddet fra verdens ledere har imidlertid vært alt annet enn imponerende. Her hjemme har politikernes skamros av egen mikroinnsats for elbilpolitikk og regnskogsatsning – finansiert av ren norsk olje og gass, og ditto manglende evne til å ta i så det monner, blitt saklig avkledt av 14-årige Penelope Lea. Den svenske 15-åringen Greta Thunberg sin skolestreik samlet gradvis større internasjonal oppmerksomhet utover høsten, og hennes tale på klimakonferansen i Polen berørte folk over hele verden, og er sett av hundretusener. Hundretusener av amerikanske skoleungdommer skapte en massebevegelse mot skoleskytinger. De blir lyttet til – ikke fordi de er søte og sjarmerende, men fordi de sier ting som de er, og gjør det klart at slik kan det ikke fortsette. De kler keiserne nakne. Ungdommen viser mot der lederne viser avmakt, og de gir håp mot en klimakrise som snart vil være håpløs, men hva kan best hjelpe dem? Young Happy Minds, CHOOOSEWorld Saving Hustle og Natur og Ungdom holder lørdag en workshop der de legger frem verktøy for å hacke avmakten.

Egen styrke og trygghet grunnleggende

– Vi må bygge på det som er bra i stedet for å prøve å fikse det som er feil, sier Martine Kveim til Naturpress. Hun er gründer av Young Happy Minds, som hun startet i 2015 i England. I tillegg er hun medgründer av CHOOOSE; klimastartupen som gjør folk klimapositive – dvs, at de kutter mer CO2 enn det fotavtrykket man etterlater seg, samt å bidra til en positiv holdningsendring til miljøutfordringene. Hun nevner tre hovedpunkter i vår tid som spesielt unge blir eksponert for, og som metoden tar tak i: 1. Psykisk helse og mentale utfordringer. Mer enn noen gang må unge forholde seg til prestasjonsangst og forventningspress, og samtidig blir det stadig klarere at det forbrukssamfunnet de blir født inn i ikke kan opprettholdes uten at klodens bærekraft kollapser. Klima-, miljø-, og naturressursene vil være oppbrukt når de kommer i førersetet. 2. Automatiseringen gjør at manuelt og rutinemessig arbeid i stor grad forsvinner, og arbeidsoppgavene blir mer diffuse – snekkerens datter blir ikke snekker, og matbutikken går ikke i arv. 3. Dette gjør at sosiale og mentale ferdigheter blir viktigere enn noen gang å bygge opp.

– Jeg hadde selv en slags klima-apati for noen år siden, problemene virket både fjerne og overveldende, og da forventer man bare at noen andre skal ta tak – politikere, maktmennesker. Men så kommer det år med hendelser som bringer alt nærmere; vinteren uteblir, venner får pollenallergi i januar, Trump kommer til makten og truer Parisavtalen. Dette fikk nok mange – ikke bare de miljøengasjerte – til å våkne-, til å spørre; Hva kan jeg gjøre?

Positiv psykologi er smart

– Poenget er ikke å skape frykt, men å skape muligheter, fortsetter Kveim. – Vår visjon er å være de som gjør det gøy og personlig å hacke våre egne og hverandres liv til å bli mer miljøvennlige og klimapositive. Når du trener opp de sosiale og mentale ferdighetene dine så blir du sterkere og tryggere, og når du har det bra med deg selv så tar du bedre valg for deg selv og for verden. I stedet for meg – meg – meg så blir valgene vi tar større enn oss selv. Vi finner fellesskap, og det genererer styrke. Poenget er ikke å naivt se bort fra det negative, men å fokusere på og styrke det positive som kan nøytralisere det. I handling ligger det håp, og håp er helt rasjonelt avgjørende for å forme fremtiden ut fra den virkeligheten som møter de unge i dag.

Unge finner sin egen styrke

Siden oppstarten har organisasjonen Young Happy Minds kurset over 10.000 barn og ungdom i Norge og utlandet, hovedsakelig gjennom skoleopplegg, og det er dette som er rammen for Workshopen som holdes på Salt på lørdag. Ved alltid å starte med å finne noe som en er god på og behersker i et miljø der man er trygg blir man bedre rustet til å møte de større utfordringene man ikke helt har taket på. Det gjelder både i barneskolen, i lokalmiljøet, på jobben og i storpolitikken.

Hvordan bruke positivitet til å gjøre noe med klimautfordringene? Hva skjer når man gjør noe bra? Hva kan du konkret gjøre for klima? I handling ligger det håp. Workshop-deltakerne treffer i tillegg til Martine Kveim også Martin Skadal fra World Saving Hustle, og Gina Gylver fra Natur og Ungdom.

- Annonse -