– De nordiske landene har en lang tradisjon for å samarbeide. Vi har vist verden at det er mulig å kombinere økonomisk vekst med en ambisiøs klimapolitikk. Norden kan gå foran som et eksempel på at karbonnøytralitet er mulig. Samtidig viser vi at vi tar FNs rapport om å begrense verdens oppvarming til 1,5 grader på alvor, sier Solberg på hjemmesidene til regjeringen.

«Når skal Norge avslutte oljeutvinningen i Nordsjøen?»

På pressekonferansen etter at møtet i Helsingfors var over, stilte en finsk journalist  spørsmål til Erna Solberg om når Norge skal avslutte sin oljevirksomhet i Nordsjøen, eller om det er en grense som Norge ikke er villig til å krysse av finansielle grunner.

Erna Solberg på pressekonferansen i Helsingfors.

– Oljeproduksjonen vår vil ta slutt en gang, men jeg vil først og fremst peke på at vi nå er en stor gassprodusent, og at vår oljeproduksjon har vært synkende i de siste 18 årene eller så, svarte Solberg.

– Hvis Norge hadde nedskalert sin olje- og gassproduksjon ville Europa hatt et problem i dag, sa hun.

Solberg fortsatte med å peke på elektrifisering i Nordsjøen, og at selve utvinningen skjer med lave utslipp.

– Gass er en mellomløsning som stabiliserer det europeiske [energi]markedet. Det vi har fokus på er at olje- og gassproduksjonen har de laveste utslippene som de kan ha. Våre reguleringer sørger for at plattformer elektrifiseres. Dessuten investerer vi i havbasert vind, og elektrisiteten derfra kan brukes på plattformene, sa Solberg.

Video fra konferansens avslutning og signering av felleserklæring:


Begge foto: Skjermdump / stillbilde fra video fra konferansen i Helsinki.