Veja Mate (Foto: Ikea).

Veja Mate har totalt 67 vindturbiner og en kapasitet på 403 megawatt. Parken er Tysklands nest største havvindpark og en av de ti største i verden.

Ingka-konsernet, som med sine 367 Ikea-varehus er den største franschisetakeren i verden til Ikea-varemerket, øker med denne investeringen sin andel i fornybar energi fra 81 til 91 prosent. Målet er at innen 2020 skal hele den globale virksomheten produsere like mye fornybar energi og varme som det den forbruker.

– Å investere i fornybar energi er en stor del av bærekraftsarbeid, samtidig som det øker vår finansielle styrke, sier administrerende direktør Krister Mattson i Ingka Investments.

Veja Mate dekker en flate på 51 kvadratkilometer, og ligger i Nordsjøen ca 95 kilometer nord for Borkum. Den gjennomsnittlige vindhastigheten er over 10 meter i sekundet. Dette er samme vindhastighet som skotske Hywind vindpark har, der Equinor har investert.

95 km nord for Borkum ligger Veja Mate vindpark.

Verdens største fundamenter for turbiner

Vindturbinene på Veja Mate er 180 meter høye. De står på fundamenter som har en diameter på 7,8 meter og er opp til 84,5 meter køye, og de skal dermed være de største i sitt slag som noensinne har blitt produsert.

– I Norden produserer vi allerede i dag like mye fornybar energi som det vi forbruker, blant annet gjennom våre egne vindparker i Dalarna og Jämtland. Det er veldig spennende at vi med denne investeringen tar et ytterligere skritt for å oppnå det samme globalt, sier bærekraftsjef ved Ikea Sverige, Jonas Carlehed.

I tillegg til vindkraftenergi henter Ingka-konsernet også inn solenergi fra 900.000 solcellemoduler. I 2018 produserte konsernet totalt 2,7 GWh fornybar energi fra sol, og fra 441 vindkraftverk i 13 land.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?