Fra bordingen av riggen West Hercules. Foto: Greenpeace.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Fire miljøaktivister fra Greenpeace klatret mandag morgen opp på borerigen West Hercules, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark.

Riggen, som eies av Seadrill (John Fredriksen), skal bore for Equinor i Barentshavet i løpet av boresesongen.

– Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikke-voldelige protester her i dag, sier nyansatt leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Artikkelen fortsetter under bildet

Greenpeace-aksjonister på vei til West Hercules i gummibåt. Foto: Greenpeace.

Pleym fortsetter:

– Olje er en av de største truslene mot klimaet og målene i Parisavtalen. Norge har skrevet under på denne, og forpliktet seg til å bidra til å holde de globale temperaturene under 1,5 grader for å unngå enda større klimakatastrofer. Norge må bli en forkjemper/frontrunner i å slutte å lete etter olje, og dette er ikke måten å gjøre det på. Utslippene som kommer fra norsk olje er Norges ansvar, og det anerkjenner ikke Norge som nasjon.

Greenpeace viser til en undersøkelse der det for første gang er et flertall av nordmenn under 24 år som ønsker å la oljen ligge på grunn av klimakrisen.

En av aktivistene, Camilla Lennerthson, sier dette:

– Vi er i en klimakrise som krever at vi faktisk gjør noe. Jeg er her og gjør det jeg kan for å fortelle Norges regjering at hvis vi skal holde planeten vår levelig de neste årene, så må vi slutte å lete etter ny olje.

Greenpeace knytter aksjonen opp mot klimasøksmålet, og at oljeboring i Barentshavet er åpnet av regjeringen. Saken kommer opp i Borgarting lagmannsrett i november.

Krever at myndighetene lytter og gjennomfører

Med på aksjonen på West Hercules er også nestleder i Natur og Ungdom, Haldis Helle.  Natur og Ungdom er sammen med Greenpeace Norge i klimasøksmålet.

– Det er bare noen uker siden skoleelever over hele landet streiket for klimaet. Vi krever at Norge tar sin del av ansvaret for klimaendringene, og slutter å lete etter mer olje og gass. Vi har allerede funnet for mye fossilt brennstoff, planeten vår tåler ikke mer oljeboring. Jeg er med på dette for å vise Natur og Ungdoms motstand mot oljeboringen i Barentshavet, sier Helle.

– Unge mennesker i Norge ber om en slutt på oljeindustrien. Vi ønsker oss jobber for framtida og et levelig klima. Nå er det på høy tid for myndighetene å lytte og gjennomføre, istedenfor å fortsette å rasere livsgrunnlaget vårt.


 

- Annonse -