Ansatte i Coop Norge, med konsernsjef Geir Inge Stokke i front, ryddet rundt hovedkontoret i Oslo. Foto: John Terje Pedersen.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

På søppelryddedugnaden deltok Coop-ansatte, kunder og medeiere, og i tillegg ble barnehager, skoleklasser, idrettslag og mange andre ildsjeler mobilisert.

Plukkingen skjedde i de respektive nærmiljøene. At sluttresultatet etter bare én ukes arbeid ble en oppsamlet mengde på 80 tonn søppel, gjorde inntrykk på de involverte.

– Vi er både stolte og forskrekket, sier bærekraftsansvarlig i Coop, Per Løberg Eriksen i en pressemelding.

– Det er helt svimlende mengder søppel. Vi er så imponerte av dugnadsånden vi har sett i forbindelse med ryddeaksjonen. Dette viser et glødende engasjement for temaet plastforsøpling, og det viser hvor enkelt det er å mobilisere for tiltak i denne saken. Men noen må gå i bresjen og legge til rette, sier Løberg Eriksen.


– Det er helt svimlende mengder søppel.

Per Løberg Eriksen, Coops bærekraftansvarlig.


Coops søppeldugnad foregikk under Hold Norge Rents nasjonale strandryddeuke, og skjedde i tett samarbeid mellom de to virksomhetene, pluss Norsk Gjenvinning. Det ble utdelt gratis hansker og søppelsekker i utvalgte butikker landet rundt, og  søppelcontainere fra Norsk Gjenvinning ble utplassert utenfor de samme butikkene.

– Vi som er store må bruke den tyngden vi har til å sette agendaen og være et eksempel til etterfølgelse. Tusenvis av ansatte og 1,7 millioner medeiere er et godt utgangspunkt for å kunne bidra til å gjøre en reell forskjell, sier Løberg Eriksen.

Noe av søppelet stammer fra Coops egne butikker

I en strandrydderapport fra Hold Norge Rent i fjor (funnene var fra 2017) kom det fram at de fem avfallstypene som hyppigst ble funnet var isopor, tau, uidentifiserbare plastbiter, sanitæravfall og ikke minst; matvareemballasje.

– Det er to hovedgrunner til hvorfor vi startet ryddeaksjonen. Det åpenbare er å få fjernet søppel som ikke hører hjemme i naturen. Noe av dette stammer beviselig fra produkter vi selger i butikkene våre. I tillegg fungerer det å plukke søppel som en bevisstgjøring for omfanget av problemet, og hva man selv kan gjøre for å begrense det i fremtiden. Det er nemlig ikke plast i seg selv som er problemet, men plast på avveie, sier Løberg Eriksen.

Oppfyller EU-direktivet fra 1. januar

Coop vedtok i 2018 en ny emballasjestrategi som blant annet går ut på å fjerne all unødvendig emballasje, og at bruken av konvensjonell plast skal reduseres med 25% innen 2025. Konsernet har også forpliktet seg på å øke bruken av gjenvunnet plast.

Coop sier at de vil møte kravet i det nye EU-direktivet mot engangsplast fra 1. januar, et krav som er blitt foreslått fremskyndet til å gjelde i Norge fra sommeren 2020.

– Vi ser at våre kunder og medeiere har lyst til å gjøre en forskjell, og Coop ønsker å legge til rette for at det nettopp det skal bli enklere. I fjor lanserte vi gjenbruksbonus på våre handlenett, og det har siden da blitt registrert tre millioner kroner i gjenbruksbonus, og tilsvarende mengde redusert antall plastbæreposer. Vi har fortsatt en vei å gå, men summen av disse tiltakene vil ha en betydelig miljøeffekt, og etter årets ryddeaksjon er vi igjen blitt minnet på hvorfor dette er en viktig jobb fremover, sier Løberg Eriksen.


 

- Annonse -