Halvparten av tomatene vi importerer kommer fra Spania. Spania er et av våre viktigste land for frukt og grønt.
Organisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH) har nylig undersøkt Bama og Coops tomatprodusenter i Almería, i Sør-Spania. Dette er noe av det organisasjonen fant:
- Svindel med timelister
- Ulovlige oppsigelser og trakassering
- Uverdige og helseskadelige arbeidsforhold
– Vi kan ikke akseptere at menneskene som høster og pakker tomater for oss jobber under ulovlige og uverdige arbeidsforhold. Her må Bama og Coop rydde opp, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Første avsløring om norske koblinger
Utnytting av rettighetsløse migrantarbeidere er utbredt i Sør-Spania. Grønnsaksindustrien i Spania har vært i internasjonale mediers søkelys før.
Men dette er første gang noen undersøker de norske koblingene til menneskerettighetsbrudd i spansk matproduksjon.
FAKTA: Detaljer om funnene
- De fleste rettighetsbruddene gjelder underbetaling. Arbeidere fikk oppført lavere timeantall enn de faktisk jobbet og noen måtte jobbe gratis for å få utbetalt ferielønn.
- Rettsdokumenter viser at leverandører holdt tilbake lønn på ulovlig vis og gjennomført ulovlige oppsigelser.
- Arbeidere forteller om jevnlig verbal trakassering, overvåking, dårlig beskyttelse mot sprøytemidler og manglende drikkevann i varme drivhus.
- Produsenter endrer arbeidsgiver for å unngå at arbeidere bygger opp ansiennitet og rett på faste kontrakter. Arbeidere har blitt sparket for å be om rettigheter de har krav på.
Alle bruddene over kan knyttes til produsenter som leverer tomater til Bama og Coop.
Bama og Coop sier til Framtiden i våre hender at de tar funnene til etterretning og at de vil undersøke sakene nærmere.
– Vi er bekymret over at alt dette har gått under radaren til både Coop og Bama. Vi forventer at de tar grep. Strengere dokumentasjon, flere uvarslede besøk og mer dialog med lokale fagforeninger er helt nødvendig, mener Bakken Riise.
Produsent av Bama-tomater felt i gruppesøksmål
Saken gikk for retten i fjor vår. I mai kom dommen. Den ga fullt medhold til de ansatte, melder E24 som forteller om saken 3. mars 2024.
– Alle vet hva som foregår i drivhusene, men i mange år er det ingen som har sagt noe. De utnytter sårbare grupper – arbeidsinnvandrere fra Afrika som er villig til å ta enhver jobb for å fø familien sin. I lang tid har storbønder kunnet gjøre hva de vil med lønn, arbeidsforhold og -tid.
Dette forteller Joanna Moreno i Almería-avdelingen til den spanske fagforeningen Soc-Sat, til E24. Fagforeningen går hvert år til sak om lag 800 ganger på vegne av arbeidstagere.
Blant arbeidsgiverne som tapte i retten i mai 2023 finner vi Bamas tomatprodusenter.
Ifølge Bama gjennomfører de rundt 900 besøk hos forretningspartnere hvert år, melder E24. I perioden 2020 til 2023 har de ikke avdekket noen avvik.
Bama og Coop sier de kartlegger og forebygger menneskerettighetsbrudd i sine leverandørkjeder, gjennom såkalte aktsomhetsvurderinger. Likevel har ikke de norske importørene plukket opp disse bruddene.
Sertifiseringsordningen Bama og Coop lener seg på får kritikk både fra FNs arbeidsorganisasjon (ILO) og lokal fagbevegelse. ILO sier sertifiseringen gjør at selskapene får tilgang til flere kunder, men har potensielt lav eller ingen effekt på arbeidsforholdene.