En kollapset isblokk ved Drew Point, Alaska. Foto: U.S. Geological Survey / Flickr.

Arktiske områder av Canada med permafrost smelter i hurtig tempo, 70 år tidligere enn det forskerne tidligere har trodd. Klimakrisen som driver planeten mot farlige tipping points, fortsetter.

Nyhetsbyrået Reuters rapporterte nylig om endringene, og siterte 10. juni fra forskningen til University of Alaska Fairbanks, og geofysikeren professor Vladimir E. Romanovsky. Romanovsky sa i et intervju at endringen i den arktiske permafrosten var «utrolig» å bevitne, og en «indikasjon på at klimaet nå er varmere enn det har vært på de siste 5.000 årene eller mer.»

Tinende permafrost kan potensielt slippe ut katastrofale mengder med metangass og andre gasser som har vært bundet opp i tusener av år, ut i atmosfæren, der den faller inn i en tilbakekoblingsloop som kan akselerere en klimakrise og føre til mer oppvarming.

Som Common Dreams rapporterte i april slipper permafrost allerede ut mer gasser enn vi tidligere har trodd; den nye forskningen indikerer at dette er del av et større bilde.

Forskerne oppdaget endringene under et besøk i den arktiske regionen, ifølge Reuters.

Romanovsky og hans kollegaer fortalte at de ble møtt av et landskap som var ugjenkjennelig fra det uberørte arktiske terrenget som de hadde lært å kjenne fra første gangs besøk for om lag et tiår siden.

Landskapet hadde løst seg opp til å bli et kupert basseng av koller – fordypninger på 1 meters høyde og dammer som har fått betegnelsen thermokarst. Den opprinnelig sparsomme vegetasjonen hadde begynt å blomstre opp som følge av levirkningen av den konstante vinden.

Jennifer Morgan, daglig leder i Greenpeace International, karakteriserte den raskt smeltende permafrosten som «et tipping point for klimasammenbrudd som skjer rett foran øynene våre, og nok et klart tegn på at vi må avkarbonisere økonomiene våre uten ytterligere forsinkelser».

En av Romanovskys medforfattere (til studien, red. anm.) beskrev den tinende permafrosten som «kanarifuglen i kullgruven».

– Det er svært sannsynlig at dette fenomenet berører en langt større region, og det er det vi skal i gang med å se på videre, sa forskeren Louise Farquharson.


Artikkelen er først publisert på Common Dreams under Creative Commons lisens.

- Annonse -