DNB er den største i Norden på fossilfinansiering. Her kontoret på Torgallmenningen i Bergen. Foto: Wikimedia Commons / the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

I ny rapport er ti nordiske banker undersøkt om hvordan de investerer i fossilindustrien.

Framtiden i våre hender og Etisk bankguide er medutgivere av rapporten. Den viser at nordiske banker fortsetter å finansiere olje, gass og kullindustrien på et nivå som FIVH mener er uforenlig med Parisavtalen.

– Vi trenger nordiske banker som tar grep om egne investeringer, oppgraderer retningslinjene og investerer i den verden vi trenger – ikke den vi hadde i går, sier FIVH-leder Anja Bakken Riise, til E24.

3,2 mrd USD til Arktis-prosjekter

Parisavtalen ble inngått i 2015. Siden 2016 har de største nordiske bankene gitt 89,3 milliarder dollar i lån til selskaper innen olje, gass og kull, viser rapporten.

Og det er norske DNB som legger aller mest penger i fossil virksomhet, 30,4 milliarder, en tredjedel av totalen. 3,2 milliarder av disse pengene er gitt i lån og garantier til selskaper som driver utvidelsen av olje- og gass i Arktis.

Framtiden i våre hender kaller det en uventet utvikling.

– Eksklusjon er ikke vårt virkemiddel

Organisasjonen mener at investeringene er en viktig årsak til tilbudet av fossil energi opprettholdes, og dermed bidrar til at verden ikke når målene som trengs om vi skal unngå de verste konsekvensene av klimakrisa.

DNB sier i en kommentar til E24 at de mener det viktigste bidraget banken kan gi for å være en pådriver for bærekraftig omstilling, er å støtte og finansiere selskaper som bidrar til å redusere utslipp, og som omstiller virksomheten sin i en mer bærekraftig retning.

Divisjonsdirektør for samfunn og bærekraft Gine Wang-Reese i DNB sier at bankens utlånsportefølje speiler norsk økonomi, hvor olje og gass fortsatt er en sentral del av næringsstrukturen.

– Vi gjør nøye vurderinger av bærekraftsrisiko i bedrifter vi finansierer eller investerer i, men eksklusjon er ikke vårt viktigste virkemiddel, sier hun til E24.

Totalen går litt ned

Trenden siden desember 2015 viser likevel at fossilinvesteringene har sunket noe, ifølge FIVH. Årsaken er at banker som Nordea og SEB har redusert sitt engasjement. Men rapportleverandørene mener at manglende eller svake retningslinjer på klima og fossil energi blant mange av bankene, betyr at investeringene potensielt kan stige igjen til neste år.

Wisting, Equinors storsatsing i Barentshavet, ble i november 2022 satt på vent, men er ikke avblåst. Investeringene i Equinor er inkludert i tallene, blir det opplyst.

Om rapporten:

• Rapporten Banking on thin ice er skrevet av Profundo og Banktrack. Framtiden i våre hender og Etisk bankguide er medutgivere, sammen med Fair Finance Guide Sverige, ActionAid Danmark, Friends of the Earth Finland, Greenpeace Nordic og Naturskyddsföreningen i Sverige.
• Bankene som analyseres er Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Jyske Bank, Nordea, Nykredit, SEB, Sparebank 1 SR Bank, Swedbank og Sydbank.
• Metoden som er brukt kartlegger investerings- og kredittstrømmene fra de ti nordiske bankene til fossileselskaper i perioden januar 2016 – juni 2020, og deretter i perioden juni 2020-juni 2022. I tillegg er det gjort en vurdering av bankenes policy i forhold til fossilsektoren, utført av Reclaim Finance.

- Annonse -
Vil du annonsere her?