Penelope Lea holdt tale under grunnsteinsnedleggelsen. Foto: Anders Lien/UiO.
- Annonse -

– Jeg håper dere gjennom Klimahuset vil tørre å snakke høyt og tydelig om krisen vi står i, at dere vil arbeide og tenke og elske modig og ærlig for å finne og igangsette handlinger, sa Penelope Lea (14) under nedleggelsen av grunnsteinen for byggeprosjektet.

Den unge miljøaktivisten var hovedtaler for seremonien hvor talerlisten forøvrig bestod av en rekke politikere og ledere fra universitet og næringsliv.

– Jeg har kjempet siden jeg vår åtte år fordi jeg elsker å leve, elsker alt som lever.
Og det jeg elsker, vil jeg kjempe for, sa Penelope fra scenen.

Både talere og representanter fra sponsorene OBOS, Statkraft og Sparebankstiftelsen, samt samarbeidspartner Futurebuilt var til stede ved nedleggingen av grunnsteinen. Foto: Anders Lien/UiO.

Kjærlighet til naturen

Talerne hadde med seg gjenstander som symboliserer klimaendringer for dem. Disse ble lagt i glassbeholderen som skal fungere som Klimahusets symbolske grunnstein.

Penelope hadde med seg en liten stein formet som et hjerte. Den har hun ofte hatt i lomma de siste årene siden hun holdt sin første appell ni år gammel. For henne har den symbolisert hennes kjærlighet til naturen, og nå vil den være del av Klimahuset – et hus Penelope har store forventninger til.

Øvrige talere var gavegiver Jens Ulltveit-Moe, rektor ved UiO Svein Stølen, ordfører Marianne Borgen, byrådsleder Raymond Johansen, politisk rådgiver ved klima- og miljødepartementet Marit Kristine Vea og direktør ved Naturhistorisk museum Tone Lindheim.

Vil ta imot 100.000 besøkende årlig

Klimahuset åpner ved Naturhistorisk museum våren 2020 og skal bli arena for utstillinger, debatter og foredrag om klima, klimaendringer og endring i bærekraftig retning.

– Vi er stolte og glade for at et av verdens første Klimahus blir bygget her på Tøyen, sier Tone Lindheim.

– Her skal vi ta imot 100.000 besøkende årlig. En stor del av disse vil være elever i Oslo-skolen, som vil få egne undervisningsopplegg.


- Annonse -