Rasmus Hansson (t.h.) og Handelens Miljøfond ble med og støttet plastinitiativet på Sommerfesten på Giske. Her med Lars Giskeødegaard. Foto: Privat.
- Annonse -

Den store sommerfesten på Giske utenfor Ålesund går over to dager, 29. og 30. juni. I år kan de som besøker arrangementet slippe å betale inngangsbilletten på 499 kroner.

På ett vilkår – at man samtidig slår et slag for naturen.

Det eneste kravet for å komme gratis inn på festivalen er nemlig at du tar med en søppelsekk full av plastsøppel. Dette må være plast som er plukket ved stranden eller i naturen. Plastsøppel kan gjelde som inngangsbillett både lørdag og søndag (nytt søppel hver dag).

Sentral mann og medgründer hos festivalarrangøren Momentium, Lars Giskeødegaard, tror at så mange som 6.000 mennesker kan ventes til årets sommerfest på Giske.

– Det er naturligvis væravhengig og litt vanskelig å spå, men vi tror det kan komme til å ligge der et sted. Hvor mange av disse som velger å plukke søppel og bruke som betaling gjenstår å se. Vi synes dette er veldig spennende i alle fall, sier han.

Forsterker en god trend

Giskeødegaard sier at plastsøppel på strendene er et merkbart problem i området, som så mange andre steder langs kysten.

– Golfstrømmen bidrar nok litt ekstra her ute. Og en del havsøppel stammer fra fiske og landbruk. I det siste har vi merket at det har hjulpet veldig på søppelomfanget på strendene, og det skyldes nok at det har vært plastryddeaksjoner flere ganger, med mange ildsjeler og frivillige, sier han.

Nå vil Sommerfesten på Giske bidra til at den gode trenden vedvarer.

Fra søppel til kunst – så resirkulering

Prosjektet «Spleis med plast» er et samarbeid mellom Momentium,  Sparebanken Møre og det lokalt forankrede miljøinitiativet Plastfritt Hav. Av den innsamlede plasten som festivalgjestene kommer med som inngangsbillett, vil det bli laget en kunstinstallasjon på festivalområdet, før det blir resirkulert.

Årets miljøvennlige vri skal ikke være et engangsfenomen, ifølge arrangøren, som selv mener at de er først i verden med en slik løsning på festivalpass.

– Sommerfesten har alltid vært en spleisefest der alle har bidratt med det de kan. Man kan fortsatt spleise med penger eller ta med ei kake til et felles kakebord, men fremover skal vi også slå et slag for miljøet, sier festivalsjef Ante Giskeødegård.


«Klart vi må støtte et så smart tiltak»

Rasmus Hansson, Handelens Miljøfond


Fikk Handelens Miljøfond med på laget

Tett innpå arrangementet meldte det seg på enda en støttespiller. Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond, hadde fått nyss om prosjektet og kontaktet Lars Giskeødegaard.

– Det er en veldig oppmuntrende overraskelse at det sitter et miljøfond i Oslo og følger så godt med på hva vi gjør for miljøet her ute i havgapet og ønsker å støtte oss, sier Lars.

Rasmus Hansson mener at det å belønne plastplukking med gratis konsertbilletter i vakker natur, bidrar til en holdningsendring.

– Handelens Miljøfond dekker det Sommerfestivalen på Giske taper av inntekt på å bytte festivalbilletter mot plastsøppel som publikum har plukket i naturen. Handelens Miljøfond er her for å støtte de beste ideene mot plastforsøpling, og dette hadde vi ikke hørt om før. Klart vi må støtte et så smart tiltak, sier Hansson.

Kollektivtransport til festen

I år holder Sommerfesten også en egen strandryddedag i forkant av festivalen. Det skjer onsdag 26. juni.

Publikum oppfordres naturligvis om å reise kollektivt ut til Sommerfesten, og arrangøren har i den forbindelse satt opp egne busser hele festivalhelgen.

Idéen til Sommerfesten på Giske smitter også – en barnekonsert i Jølster som fant sted lørdag valgte å bruke samme konsept. Responsen fra arrangøren på Giske er denne:

«Ikke noe som er bedre enn at flere gjør det samme, og ikke viktig hvem som kommer med idéen 🙂 Vi synes det var utrolig kjekt å høre om at dere også gjør dette.»


For ordens skyld: Lars Berg Giskeødegård er nabo av undertegnede journalist.

- Annonse -