Ill.foto: Pixabay.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

I de Forente Arabiske Emirater (UAE) tar man nå i bruk tusenvis av tonn med kamelmøkk til brenselmateriale i betongindustrien. Tiltaket gir CO2-kutt og reduserer deponering av dyreavfall, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er i emiratet Ras al-Khaimah (UAE har sju emirater) at det regjeringsdrevne prosjektet gjennomføres. Bøndene i området leverer inn kamelmøkka på oppsamlingsstasjoner, og der blandes massen med kull. Den blandede massen brennes som energikilde for produksjon av sement. Beregninger viser at selv om kull inngår som klart største bestanddel i brenselet fortsatt – i industrien i UAE – erstatter to tonn kamelmøkk et tonn med kull i denne prosessen.

Vil kutte deponering med 75 %

Myndighetene i landet har som målsetting få redusert deponering av kamelmøkk med 75 % innen 2021.

En sementfabrikkeier, Ebrahim, bruker nå 50 tonn med kamelgjødsel hver dag.

– Vi hørte fra bestefedrene våre at de brukte kumøkk til oppvarming. Men ingen har tenkt på at kamelmøkk også kan utnyttes slik, sier han til Reuters.

I emiratet Ras al-Khaimah er det 9.000 kameler, mest benyttet  til melkeproduksjon, men også i veddeløpskonkurranser.

Sement, en stor utslippskilde

Sementproduksjon er en stor utslippskilde til CO2, i dag regner man at om lag 5 % av verdens CO2-utslipp stammer fra sementindustrien.

Norcem, betongprodusent i Norge, har en visjon om null utslipp av CO2 fra betongprodukter, sett over et livsløpsperspektiv, innen 2030. Norcem skal nå dette målet ved hjelp av fullskala CO2-fangst.


 

- Annonse -